Războinici (și caractere) de altă dată … o poveste cu sare!

de | 21 sept. 23 | Cristian Laiber

Studiind istoria clanului Takeda, am găsit un pasaj interesant în care Uesugi Kenshin (1530-1578), dușmanul etern al lui Takeda Shingen 1521 – 1573, află la un moment dat că acesta avea rezervele de sare epuizate și că accesul către sare îi fusese blocat de un alt rival – clanul Hojo. Uesugi Kenshin, dezgustat de gestul lui Hojo, i-a trimis lui Takeda sare pentru oamenii lui – militari si civili! (Și nu era otrăvită! )

De atunci și proverbul japonez “A da sare inamicilor“. Se spune ca atunci Uesugi Kenshin ar fi spus atunci că “Eu lupt cu sulița și sabia, nu cu sare și orez”. Era o vreme în care unii mai prețuiau Onoarea.

Takeda Shingen si Uesugi Kenshin au fost rivali pe viata, unul lider al provinciei Kai, celalalt al provinciei Echizen – ambii caractere aparte și cu ambiții mari într-o epocă în care din păcate moralitatea războincilor era în decădere. Acest tumultos final de secol 16 este și perioada din care datează primele atestări istorice ale conceptului de “Bushido” – in Koyo Gunkan, o culegere de strategii militare a clanului Takeda. (incepe o perioadă nostalgică după niște vremuri cu valori apuse)

Cât despre sare, ea joacă un rol important în societatea japoneză.

Putem discuta pe de o parte de rolul ei in purificarea spirituală, ca și în alte tradiții (pâine și sare – și la noi). Sarea cea sacră apare în ceremonii Shinto, este imprăștiată de Sumo pe spațiul de luptă pentru a îl curăța dar și ca semn că lupta lor este în mâinile Divinului. Sarea este menționată ca fiind sacră încă din cele mai vechi cronici japoneze (Kojiki si Nihon Shoki, sec.????

Iar cei care sunt obisnuiți cu bucătăria niponă, probabil cunosc nota general sărată a acesteia. Sarea este folosită intens la murăturile japoneze, la stabilizarea proteinelor din pește în timpul prăjirii, la extragerea apei din pește și condensarea acelui gust Umami, conservare în general, etc.

Sarea naturala in Japonia este cea produsă din evaporarea apei de mare (海水) cu variantele sare de rocă (岩塩) și sare de lac (湖塩). Este obtinută și acum prin uscare la soare (天日塩) dar si prin evaporarea in vas deschis (平釜).

Imi amintesc și acum gustul unui ceai tradițional din Kyoto care atunci m-a izbit serios. Pentru că mă așteptam la un ceai. Și de fapt era un ceai-supă. Da, cu consistența unei supe, cu gust sărat de și cu alge. Nu a fost neapărat rău, mai ales că am descoperit după aceea si varianta și mai gustoasă, cu pulbere de ciuperci shitake. Și să nu uităm “dulciurile” traditionale nipone, în majoritate sărate .. Dulcele, bazat pe nesănătosul zahar procesat a intrat mai de curând noua bucătărie niponă (alături de lactate si brânzeturi, etc.)

(O scurtă pauză pentru mine de la studiu, cu ramificații spirituale dar și culinare – multumesc de răbdare și interes!)

(stampa: Takeda Shingen atacandu-l pe Uesugi Kenshin , de Chikanobu (1838 – 1912) , seria povestilor Heike 1898).

Cristian Laiber

Citeste mai departe

Din jurnalul unui ninja (80): Cum îți antrenezi al șaselea simț…

M-am gândit mult dacă ar trebui să povestesc sau nu despre ce mi s-a întâmplat azi noapte când plecam de la antrenamentul de ninjutsu. Nici acum nu am înțeles pe deplin faptele, încă le mai procesez. Poate a fost un caz tipic de noroc chior pe care-l are oricine de...

“Maimuţăreli” Japoneze – maimuţa ca simbol dinamic în Japonia

Iată că şi samuraii se "maimuţăreau" cateodată, şi mai exact pe câmpul de luptă - când nu ştii dacă te mai întorci acasă şi abia atunci ies toate cele din tine!Nu ar fi mai simplu să nu aşteptăm acea confruntare finală ca să iasă tot ce avem acolo, adânc în noi?...

Sumo – origine a tradițiilor martiale?

Se spune că sursa multor tehnici marțiale stă în Sumo. Cumva e greu de crezut având în vedere că: 1. În Sumo (actual) nu vrei să îți omori adversarul 2. Nu se folosesc arme (la război nu mergi cu mâna goală) Sau poate mai bine în ordine inversă pentru că Sumo nu a...

Hokusai – un geniu al desenului

Hokusai - un geniu al desenului... sau Geometria Armoniei interioare din Manga şi orice formă exterioară L-am descoperit pe Hokusai demult, prin stampele lui cu samurai în primul rând. Graţie lui avem acum frânturi ale unei Japonii medievale... Doar că nu am realizat...

Din jurnalul unui ninja (78): Evaluări

Sunt zile în care conștientizezi cât ești de norocos că ai nimerit (din întâmplare sau nu... cine știe?!) în anumite locuri. Chiar dacă uneori ai dubii privind utilitatea/scopul prezenței tale într-un anumit loc, astfel de întâmplări îți dau credința că ești fix acolo...

Despre Ten Chi Jin ca programa Bujinkan Ninpo

Despre Ten Chi Jin ca programa Bujinkan Ninpo, formal vorbind: In primii ani,ca lider al Bujinkan-ului in care exista noua scoli, Hatsumi sensei a alcatuit un fel de platforma care sa puna bazele unei practici unitare sub denumirea de TenChiJin (Cer - Pamant - Om). Au...

OSensei Ueshiba, despre senzatiile lui in practica Aikido

Foarte interesanta relatarea lui OSensei Ueshiba despre senzatiile lui in practica Aikido, care nu se gasesc in ceea ce acum se numește Aikido. Pentru el, meditatia si purificarea de tip Misogi, ca si practica armelor erau parti esentiale in arta sa martială,...

Sakamoto Ryoma a fost asasinat pe 10 decembrie 1867

Recunoscut ca unul dintre marii eroi ai perioadei Edo și figură cheie în înfrângerea Shogunatului Tokugawa, Sakamoto Ryoma s-a născut la 3 ianuarie 1836 în Kochi, domeniul Tosa din Shikoku. Strămoșii săi erau producători bogati de sake și străbunicul său plătise...

Din jurnalul unui ninja (74): Terapie

V-am povestit multe despre antrenamentele de ninjutsu și kenjutsu, dar nu m-am referit niciodată la latura lor terapeutică. Asta pentru că nici eu nu am conștientizat cu adevărat acest aspect până de curând. Îl știam la nivel rațional, dar nu îl simțisem pe propria...

Învață săptămânal ceva nou!

Abonează-te la blog-ul nostru pentru a descoperi cele mai interesante relatări și documentări despre arte marțiale, istoria acestora, și multe altele.

Te-ai abonat cu succes! Îți mulțumim!