Războinici (și caractere) de altă dată … o poveste cu sare!

de | 21 sept. 23 | Cristian Laiber

Studiind istoria clanului Takeda, am găsit un pasaj interesant în care Uesugi Kenshin (1530-1578), dușmanul etern al lui Takeda Shingen 1521 – 1573, află la un moment dat că acesta avea rezervele de sare epuizate și că accesul către sare îi fusese blocat de un alt rival – clanul Hojo. Uesugi Kenshin, dezgustat de gestul lui Hojo, i-a trimis lui Takeda sare pentru oamenii lui – militari si civili! (Și nu era otrăvită! )

De atunci și proverbul japonez “A da sare inamicilor“. Se spune ca atunci Uesugi Kenshin ar fi spus atunci că “Eu lupt cu sulița și sabia, nu cu sare și orez”. Era o vreme în care unii mai prețuiau Onoarea.

Takeda Shingen si Uesugi Kenshin au fost rivali pe viata, unul lider al provinciei Kai, celalalt al provinciei Echizen – ambii caractere aparte și cu ambiții mari într-o epocă în care din păcate moralitatea războincilor era în decădere. Acest tumultos final de secol 16 este și perioada din care datează primele atestări istorice ale conceptului de “Bushido” – in Koyo Gunkan, o culegere de strategii militare a clanului Takeda. (incepe o perioadă nostalgică după niște vremuri cu valori apuse)

Cât despre sare, ea joacă un rol important în societatea japoneză.

Putem discuta pe de o parte de rolul ei in purificarea spirituală, ca și în alte tradiții (pâine și sare – și la noi). Sarea cea sacră apare în ceremonii Shinto, este imprăștiată de Sumo pe spațiul de luptă pentru a îl curăța dar și ca semn că lupta lor este în mâinile Divinului. Sarea este menționată ca fiind sacră încă din cele mai vechi cronici japoneze (Kojiki si Nihon Shoki, sec.????

Iar cei care sunt obisnuiți cu bucătăria niponă, probabil cunosc nota general sărată a acesteia. Sarea este folosită intens la murăturile japoneze, la stabilizarea proteinelor din pește în timpul prăjirii, la extragerea apei din pește și condensarea acelui gust Umami, conservare în general, etc.

Sarea naturala in Japonia este cea produsă din evaporarea apei de mare (海水) cu variantele sare de rocă (岩塩) și sare de lac (湖塩). Este obtinută și acum prin uscare la soare (天日塩) dar si prin evaporarea in vas deschis (平釜).

Imi amintesc și acum gustul unui ceai tradițional din Kyoto care atunci m-a izbit serios. Pentru că mă așteptam la un ceai. Și de fapt era un ceai-supă. Da, cu consistența unei supe, cu gust sărat de și cu alge. Nu a fost neapărat rău, mai ales că am descoperit după aceea si varianta și mai gustoasă, cu pulbere de ciuperci shitake. Și să nu uităm “dulciurile” traditionale nipone, în majoritate sărate .. Dulcele, bazat pe nesănătosul zahar procesat a intrat mai de curând noua bucătărie niponă (alături de lactate si brânzeturi, etc.)

(O scurtă pauză pentru mine de la studiu, cu ramificații spirituale dar și culinare – multumesc de răbdare și interes!)

(stampa: Takeda Shingen atacandu-l pe Uesugi Kenshin , de Chikanobu (1838 – 1912) , seria povestilor Heike 1898).

Cristian Laiber

Citeste mai departe

KYOKAKU (侠客 )- “Haiducii” Japoniei medievale

Lumea clasică niponă așa cum apare în cele mai multe reprezentări media, cu eternii rivali Ninja și Samurai, este doar o tentativă de a stimula dualitatea, eliminând alte opinii ce ies din tipare. Cam ca în ziua de azi, o mentalitate de tip ”cine nu e cu noi, e contra...

10 Reguli ale CORPULUI in TAIJI QUAN, Yang Chen Fu (1931)

Practic sunt reguli ale alinierii posturale (nu e vorba de miscari incă) :1. 提起精神 - Ridicarea Spiritului (Shen)2. 虛靈頂勁 - A presa pana la centrul capului, fara efort3. 含胸拔背 - A retrage pieptul impingand in spate4. 鬆肩墜肘 - A relaxa umerii si a lasa coatele sa cada5. 氣沉丹田...

RIP Ishizuka Sensei (22.02.1948 – 14.03.2025)

Am tot amânat să scriu asta, ca un fel de negare... greu de pus în cuvinte. Încă un Om special și un Maestru de Ninjutsu, Ishizuka Sensei, al 36-lea Sōke al Gyokko Ryū, a plecat în Lumină! În 2008, făceam prima călătorie în Japonia pentru a învăța arte marțiale de la...

Din jurnalul unui ninja (84): Saka Nagare

Bine... Între noi fie vorba, am dat și eu titlul ăsta ca să pară că țin minte denumiri... Adevărul este că am prins momentul oportun când denumirea rostită de instructorul nostru Cosmin, mi-a intrat pe urechea dreaptă și trecea vijelios prin mintea mea căutând să iasă...

Din jurnalul unui ninja (83): 1 Martie la Raiden Dojo București

A plouat mărunt pe 1 Martie. Dar chiar și așa, tot se simțea un aer primăvăratic, de schimbare. Cenușiul pusese stăpânire pe oraș, dar era imposibil să nu te bucuri de adierea aceea de nou, de proaspăt din aer. În ciuda decorului posomorât, toată ziua m-a însoțit un...

IMPORTANŢA BLOCAJELOR / a IMOBILITĂŢII (de moment)

La un moment dat, după un antrenament cu Hatsumi sensei, am primit în dar o caligrafie de a sa cu un Daruma (Boddhidharma, la indieni) considerat ca iniţiator al buddhismului Zen, al unor practici Qigong, părinte al artelor din Shaolin. Daruma este foarte apreciat în...

Wang Lin: De la „Maestru Qigong” la Criminal Condamnat

Wang Lin (王林), născut în 1947 (nu în 1952 cum declara), a fost o figură importantă în lumea Qigong-ului din China, dar și un personaj dubios cu un destin marcat de scandaluri și acuzații grave. De la un maestru spiritual cu o reputație impresionantă până la un escroc...

Învață săptămânal ceva nou!

Abonează-te la blog-ul nostru pentru a descoperi cele mai interesante relatări și documentări despre arte marțiale, istoria acestora, și multe altele.

Te-ai abonat cu succes! Îți mulțumim!