Prima disciplină pe care trebuie să o studieze un practicant de TAKEDA RYU este AIKIJUTSU TAKEDA RYU, arta luptei cu mâinile goale, disciplină bazată pe suplețe, pe mișcări circulare menite să preia forța adversarului și să o întoarcă împotriva lui. AIKIJUTSU TAKEDA RYU permite chiar și unor persoane de talie mică să se apere cu succes de adversari mult mai puternici prin folosirea inteligentă a corpului și a eschivelor .
Garda, poziția de bază în luptă are o importanță deosebită în TAKEDA RYU. Principiul acestei gărzi și al deplasărilor corespunzătoare (eschive (Tai Sabaki) care se fac pornind de la această gardă) este fundamental și se execută la fel pentru toate disciplinele incluse în școala TAKEDA RYU.
Poziția de gardă – KAMAE, este la fel atât in AIKIJUTSU cât și în JUKENPO, în IAIDO, în JODO; la fel și echivele sunt aceleași, doar distanțele (MA – AI) diferă în funcție de arma folosită în disciplina respectivă.
Această gardă specifică școlii TAKEDA RYU este cu piciorul drept mereu în față, întocmai ca vechii experți japonezi de KENJUTSU (lupta cu sabia). În aplicații, garda nu se schimbă, dar poziția se poate schimba prin eschive și deplasări rapide – Sabaki. Tehnicile de bază – KIHON WAZA, se pot lucra atât pe o parte cât și pe cealaltă.
În tehnicile de AIKIJUTSU, adversarul este controlat în permanență. Acest control deosebit al adversarilor pe toată durata execuției tehnicii este un aspect fundamental în TAKEDA RYU, astfel nu există posibilitatea ca victoria în luptă să fie una întâmplătoare. Controlul adversarului este un lucru pe care se insistă extrem de mult încă de la început chiar dacă practicanții sunt începători și viteza de lucru este mai redusă.
În testele de grad, viteza și eficiența tehnică se cer abia începând cu primul nivel al centurii negre –1 Dan (Shodan). Se considera că abia de la acest nivel elevul începe să învețe adevărata artă marțială, tot ce a studiat până atunci fiind doar tehnici ajutătoare sau auxiliare, dintr-un anumit punct de vedere. Până la nivelul de centură neagră, elevul clădește bazele evoluției sale viitoare, cu cât aceste baze vor fi mai stabile, cu atât evoluția sa ulterioară va fi mai rapidă.
În TAKEDA RYU, până la 1 DAN se studiază 30 de tehnici fundamentale grupate în 9 categorii:
- Ate Waza ( lovituri)
- Mochi Mawashi Waza (tehnici de preluare circulare)
- Kote Waza (tehnici pe încheietura mâinii)
- Ude Waza (luxații ale brațelor)
- Ashi Waza (tehnici de picioare)
- Koshi Waza (proiecții de șold)
- Tachi Jime Waza (imobilizări în picioare)
- Osae Jime Waza (control articular la sol)
- Ne Gatame Waza (imobilizări în lupta la sol)
Acestea formează tehnicile fundamentale și sunt cerute în forma lor de bază – KIHON WAZA, în cadrul testelor pentru evaluarea gradelor. Fiecare dintre aceste tehnici se pot aplica pe diverse atacuri sau în diverse forme cum ar fi:
- Shomen Uchi – lovitura frontală
- Yokomen Uchi – lovituri laterale
- Tsuki – lovituri directe de pumn
- Te Dori – prize executate asupra mâinilor
- Tai Dori – prize asupra corpului, din față, din spate, strangulări
- Tachi Waza – în cadrul luptei în picioare
- Suwari Waza – în cadrul luptei la sol (când samuraii se aflau în interiorul unor încăperi)
- Hanmi Hantachi Waza – lupta când agresorul este în picioare iar cel care se apară este la sol.
Toate acestea formează HENKA WAZA, variantele, aplicațiile care pot diferi mult de la practicant la practicant pentru ca fiecare trebuie să își adapteze tehnicile din forma fundamentală KIHON, la o formă cât mai apropiată de propriul său mod de mișcare, la o formă cât mai familiară.
Aceste HENKA WAZA constituie practic efortul propriu al elevului de a înțelege o tehnică și nu doar de a copia ceea ce primește de la profesorul său. HENKA WAZA sunt studiate la modul cel mai serios după ce elevul a deprins corect bazele tehnice ale sistemului: eschive, deplasări, stabilitate corporală, o bună postură în timpul execuției tehnice, tehnici de cădere, deci după ce elevul atinge nivelul de centură neagră – 1 Dan.
Este foarte important de remarcat că tehnicile de TAKEDA RYU sunt chiar tehnicile folosite de samuraii acestui faimos clan japonez în timpul bătăliilor, pe câmpul de luptă. Ele au fost transmise, fără modificări până în prezent iar școala TAKEDA se concentrează, nu doar pe ideea de autoapărare ci, poate mult mai important pe ideea de luptă reală cu un alt EXPERT în arte marțiale și nu neapărat cu un simplu agresor. Acest aspect este o trăsătură foarte importantă a școlii TAKEDA RYU. În Europa, multe din aceste tehnici de AIKIJUTSU antic sunt predate, multe dintre ele pentru prima oară în afara Japoniei de către Roland J. Maroteaux , 8 Dan Dai Shihan Takeda Ryu, al cărui reprezentant în Romania este Sensei Cristian Laiber, 5 Dan Renshi.