Pagini de istorie a “MMA” sau un “Ryu” la cererea Politiei Japoneze – #Keishi Ryu #警視流 (1871)

de | 20 aug. 23 | Cristian Laiber

Nu tot ce se termina in Ryu e la fel. “Ryu” inseamna scoala dar cu sensul de transmisie deci minim cateva generatii, nu doar unitatea de invatamant.
Este exact cum si noi avem diferite scoli: gradinite, scoli gimnaziale, post-universitare, serale, etc ..Si nu sunt deloc la fel si nici nu se pot face in orice ordine..

Nici un Ryu nu apare peste noapte, e vorba de un discipol deosebit si de cautarile sale ce il fac sa ajunga Maestru, apoi de capacitatea lui de transmite si de a genera discipoli valorosi… 2-3 generatii dupa aceea, daca scoala se demonstreaza valida, discipolii pot denumi traditia ca fiind un Ryu si considerand (sau nu) ca a doua generatie este Soke (transmitator al unei traditii, nu fondator, asa cum gresit se crede inca atat de mult)

Si totusi iata ca avem un fel de “Ryu” creat la cererea expresa a Politiei Japoneze odata cu infiintarea sa, in finalul epocii Tokugawa. Este vorba de Keishi Ryu sau Keishicho Ryu – “scoala politiei japoneze”!

Primii doi maestrii care au incercat sa isi prezinte propriile scoli in cadrul Academiei de Politie au esuat. Era vorba de reputatii Shimoe Hidetaro (1848-1904) – Hokushin Ittō-ryū și Momonoi Shinzō (1825-1885) din Kyōshin Meichi-ryū.

Logic ca necesitatile Politiei in cadrul unei societati civile nu sunt chiar aceleasi cu cele ale unor scoli militare, dezvoltate si testate pentru campul de lupta.
Astfel Politia nipona ajunge sa formuleze asteptari clare de la ce se doreste a se preda tinerilor ofiteri de politie.
Si asa apare un prim comitet de maestrii din mai multe scoli care incearca sa se conformeze cu solicitarile politiei.
Apare astfel Keishi Ryu, un sistem mai degraba, decat o scoala in sensul de pana atunci, care cuprindea tehnici mai simple si mai dinamice, fata de modul in care se transmiteau kata-urile scolilor clasice. Avem deci noi sabloane interesante, in pas cu noile cerinte ale societatii!

Scoala ajunge sa aiba 5 tehnici de iai, 10 tehnici de Kenjutsu (aplicatii cu bokken – kidachi numit aici) precum si doua seturi de tehnici de Jujutsu (mana goala derivate mai ales din Kodokan Goshinjutsu) dar si 7 tehnici de Torinawa (imobilizare prin legare – hojo jutsu).

Cele 5 tehnici de iai ale scolii, transmise si in cadrul dojo-ului nostru de Osano sensei, cu ani in urma, sunt:
1) Maegoshi (Asayama-ryu)
2) Musogaeshi (Shindo Munen-ryu)
3) Mawarigake (Tamiya-ryu)
4) Migi no teki (Kyoshin Meichi-ryu)
5) Shiho (Tatsumi-ryu)

Si desi din 5 scoli diferite, ele arata unitar dovada ca nu au fost adaugate pur si simplu pentru a face o programa tehnica – ci au fost intelese o serie de necesitati si adaptate apoi aceste kata, rezultatul fiind unul unitar, practic si interesant.

Sa nu uitam acel “Onko Chishin” – a invata din intelepciunea trecutului! Asta inseamna pana la urma traditie autentica, a prelua corect si a adapta incat forma sa serveasca unui scop practic!

In prezent, aceste kata sunt predate sporadic in putine scoli din Japonia si, interesant de remarcat, alaturi de cele 10 forme de kenjutsu ele au stat la baza Kendo-no-Kata modern!!!

Vom relua studiul acestor forme in paralel cu practica Shinkage Ryu Kenjutsu si Enshin Itto Ryu battojutsu sambata la cursul nostru de sabie – o practica comparativa interesanta legata de evolutia adaptativa a ideii de Kata in Japonia, in functie de cerinte si epoca .

PS. si cateva zeci de ani mai tarziu, Shimizu sensei, la cererea noi Politii Japoneze, alactuieste un comitet cu care pun bazele tehnicii moderne de Taihojutsu ( tehnici de arest si lupta corp la corp) pe baza unor scoli de Jujutsu, Kenpo, Karate, Taijutsu, Kogusoku . Fara “-ryu” de aceasta data 🙂

Voi reveni asupra acestui subiect interesant fara indoiala atat pentru istorici cat si pentru unii practicanti.

Cristian Laiber

Citeste mai departe

Din jurnalul unui ninja (78): Evaluări

Sunt zile în care conștientizezi cât ești de norocos că ai nimerit (din întâmplare sau nu... cine știe?!) în anumite locuri. Chiar dacă uneori ai dubii privind utilitatea/scopul prezenței tale într-un anumit loc, astfel de întâmplări îți dau credința că ești fix acolo...

Despre Ten Chi Jin ca programa Bujinkan Ninpo

Despre Ten Chi Jin ca programa Bujinkan Ninpo, formal vorbind: In primii ani,ca lider al Bujinkan-ului in care exista noua scoli, Hatsumi sensei a alcatuit un fel de platforma care sa puna bazele unei practici unitare sub denumirea de TenChiJin (Cer - Pamant - Om). Au...

OSensei Ueshiba, despre senzatiile lui in practica Aikido

Foarte interesanta relatarea lui OSensei Ueshiba despre senzatiile lui in practica Aikido, care nu se gasesc in ceea ce acum se numește Aikido. Pentru el, meditatia si purificarea de tip Misogi, ca si practica armelor erau parti esentiale in arta sa martială,...

Sakamoto Ryoma a fost asasinat pe 10 decembrie 1867

Recunoscut ca unul dintre marii eroi ai perioadei Edo și figură cheie în înfrângerea Shogunatului Tokugawa, Sakamoto Ryoma s-a născut la 3 ianuarie 1836 în Kochi, domeniul Tosa din Shikoku. Strămoșii săi erau producători bogati de sake și străbunicul său plătise...

Din jurnalul unui ninja (74): Terapie

V-am povestit multe despre antrenamentele de ninjutsu și kenjutsu, dar nu m-am referit niciodată la latura lor terapeutică. Asta pentru că nici eu nu am conștientizat cu adevărat acest aspect până de curând. Îl știam la nivel rațional, dar nu îl simțisem pe propria...

Din jurnalul unui ninja (72): Cum să îți îngrijești bokkenul

Mi-am amintit de copilărie astăzi, la antrenamentul de kenjutsu și iaijutsu. De zilele în care răscoleam alături de gașca de prieteni, marginea pădurii pentru a găsi bățul perfect. Apoi, lăsam imaginația să curgă și bățul devenea în mâinile noastre orice armă doream....

De ce Taiji si Qigong cu noi?

Da, deja OMS a recunoscut și recomandat Taiji-ul ca practică terapeutică și profilactică, cu mișcări ușoare, accesibile la orice vârstă. Dar e mult mai mult decât o simplă mișcare. Este vorba de o revenire aproape de Natură și de ritmurile ei, de a recunoaște...

Învață săptămânal ceva nou!

Abonează-te la blog-ul nostru pentru a descoperi cele mai interesante relatări și documentări despre arte marțiale, istoria acestora, și multe altele.

Te-ai abonat cu succes! Îți mulțumim!