Ninpo Mikkyo – Mistica luptătorilor Ninja

de | 27 nov. 18 | Aplicatie spirituala, Istoric, Ninjutsu, Principiu, Stil

Ninja, acei luptători atât de faimoși dar despre care se cunosc atât de puține fapte și elemente concrete, au devenit atât de temuți și cunoscuți nu numai prin tehnica lor de luptă cât mai ales prin numeroase metode ezoterice de antrenament, incluse în disciplina Ninjutsu, acele „puteri paranormale” (de multe ori trucuri extrem de inteligente, dar nu întotdeauna) cu ajutorul cărora își înfrângeau de fiecare dată adversarii.

 

Problema poate fi abordată din numeroase perspective. În primul rând, trebuie menționat faptul că astfel de metode ezoterice au existat și în alte arte marțiale dar ele fie s-au pierdut cu trecerea timpului, fie din cauza aspectului sportiv care a devenit preponderent în discipline respective.

 

Tehnicile ezoterice de Ninjutsu sunt cunoscute sub mai multe denumiri, unele înglobând concepte comune, unele din aceste denumirii fiind Shugendo, Mikkyo, Kuji-in, Kotodama, Shugyo, Meiso, etc. Acestea nu sunt un secret atât de mare pe cât s-ar putea crede – de multe ori ele pur și simplu nu pot fi asimilate de practicant în lipsa unei pregătiri mentale și spirituale adecvate perceperii acestor aspecte subtile, mai degrabă, decât secrete.

 

Inițierea într-o tehnică ezoterică este departe de a fi echivalentă cu o simplă prezentare, expunere sau înșiruire de etape sau de tehnici ce trebuie practicate și studiate. Acesta este unul din impedimentele majore de care se izbesc toți cei care caută ceva dincolo de simpla tehnică de luptă, dincolo de aspectul pur marțial. Mulți pot intui ceva dincolo de efortul fizic depus la învățarea unei tehnici dar este greu să ajungă să înțeleagă ce este acel ceva. Trecerea la acel nivel marchează o etapă extrem de importantă în evoluția unui practicant – numit de unii „punctul de non-retur”.

 

Acest punct marchează faza în care, indiferent de pregătirea fizică zilnică, indiferent de vârsta pe care o are, practicantul face față cu succes oricăror provocări dominându-și adversarul, mai ales pe plan spiritual. Acesta este momentul când se ajunge la faza de Shihan – sau de mare maestru al unei discipline în Budo – aceasta este măiestria în Arte Marțiale.

 

Anternamentul ezoteric în Ninpo are mai multe forme și vom încerca să prezentăm pe scurt câteva dintre acestea:

 

Shugendo

Acest termen, asimilat uneori cu o religie efectivă este, de fapt, o cale spirituală unică, întâlnită doar în Japonia, specifică acelor călugări războinici – Yamabushi, care trăiau izolați în munții din pădurile provinciilor Iga și Koga. Practicată și de membri familiilor de Ninja care locuiau și se antrenau în zonă, metoda era un amestec de tehnici ezoterice budiste (mai ales ramura nord indiană și cea tibetană), cu elemente Taoiste și, evident, cu elemente specifice Shintoismului autohton nipon.

 

Se pare ca la originea curentului Shugendo a stat un tânăr nobil pe numele său Hachiko, primul fiu al împăratului Shushun. Acesta a plecat în munți din dorința de a căuta Satori și de a urma drumul lui Budha. El s-a dus pe muntele Yamagata și a întâlnit acolo o comunitate de mistici, luptători și asceți care nu practicau un budhism pur, ci un amestec numit Haguro Shugendo. Tânărul Hachiko a devenit primul conducător oficial al școlii, primind titlul onorific de Gakaiso.

 

Numeroși practicanți ai școlii Togakure Ryu Ninpo au studiat în Iga filozofia și practicile Shugendo. Scopul acestei discipline era acela de a se ajunge la o profundă comuniune cu natura, armonia trupului și a spiritului. Astfel, după o practică îndelungată, luptătorii Ninja nu ajungeau doar la o perfectă tehnică marțială ci și la o serie de abilități aparent paranormale cum ar fi: o rezistență deosebită la durere, invulnerabilitatea la foc și apă, proiecția KI-ului la distanță, și altele.

 

Ninpo Mikkyo

 

Ninpo Mikkyo sau „Calea Ninja a Cunoașterii Secrete” reprezintă nucleul practicilor ezoterice din Shugendo. După numeroși ani de antrenament, după ce tehnica era aproape de desăvârșire, luptătorii Ninja începeau să fie inițiați în secretele școlii – Okuden. Aceste secrete puteau fi lăsate în rezumat sau în esență pe documente secrete transmise din generație în generație – Makimono sau Densho. Abia după aceea urmau adevăratele secrete numite și Kuden sau transmisia orală ce nu putea fi niciodată scrisa pe ceva pentru a fi transmisă. Transmisia se făcea doar de la maestru direct la discipol în mod tradițional denumită „I Shin Den Shin” – din spirit in spirit.

Fundamentul acestei cunoașteri secrete îl constituie filozofia celor 5 elemente Gogyo, sub toate aspectele ei:

  • Fizic – al tehnicii marțiale (tehnici explozive, fluide cu sau fără ritm, directe circulare, etc).
  • Psihic – al identificării unor tipologii umane pentru a putea intui apoi cu ușurință reacția lor în diverse situații date sau chiar pentru a provoca anumite reacții în mod intentionat (manipulare).
  • Energetic – este vorba aici de o anatomie subtilă a corpului uman, a curenților energetici care îl vitalizează și a căror cunoaștere și stăpânire duce la obținerea unor abilități „paranormale” de care aminteam și anterior.
  • Spiritual – este forma cea mai avansată, a proceselor de transformare la nivelul stărilor de conștiință identificate cu cele 5 elemente fundamentale.

 

Tehnicile în sine sunt de 2 tipuri:

  • Kuji – În cele nouă simboluri mistice rezulatate din impletirea degetelor
  • Kotofama – un studiu subtil al sunetelor și al fenomenului de rezonanță.

 

Trebuie bine înțeles că acestea erau doar niște tehnici și nu niște scopuri în sine. Nu oricine se găsea în posesia unei astfel de tehnici se putea și folosi de ea. Doar maestrul putea să recomande acea tehnică care putea să dea un rezultat maxim. Abia aici intervine adevărata inițiere. Intervine aici un concept poate mai puțin spectaculos și atractiv, spre deosebire de cele exprimate prin denumiri japoneze – este acela al deschiderii Interioare, al sincerității față de sine. Doar în momentul în care acesta „deschidere interioară” există, practicantul de arte marțiale poate să vadă și să asimileze tot ceea ce este dincolo de tehnică. Astfel, progresul tehnic la un moment dat se va limita și șansele ca acea cale (DO) să mai continue sunt extrem de reduse.

 

„Budo trebuie trăit cu toată intensitatea iar Ninpo este esența întregului Budo” – Hatsumi Sensei.

admin

I'm a ninja master even when I don't wear black.

Citeste mai departe

Din jurnalul unui ninja (80): Cum îți antrenezi al șaselea simț…

M-am gândit mult dacă ar trebui să povestesc sau nu despre ce mi s-a întâmplat azi noapte când plecam de la antrenamentul de ninjutsu. Nici acum nu am înțeles pe deplin faptele, încă le mai procesez. Poate a fost un caz tipic de noroc chior pe care-l are oricine de...

“Maimuţăreli” Japoneze – maimuţa ca simbol dinamic în Japonia

Iată că şi samuraii se "maimuţăreau" cateodată, şi mai exact pe câmpul de luptă - când nu ştii dacă te mai întorci acasă şi abia atunci ies toate cele din tine!Nu ar fi mai simplu să nu aşteptăm acea confruntare finală ca să iasă tot ce avem acolo, adânc în noi?...

Sumo – origine a tradițiilor martiale?

Se spune că sursa multor tehnici marțiale stă în Sumo. Cumva e greu de crezut având în vedere că: 1. În Sumo (actual) nu vrei să îți omori adversarul 2. Nu se folosesc arme (la război nu mergi cu mâna goală) Sau poate mai bine în ordine inversă pentru că Sumo nu a...

Hokusai – un geniu al desenului

Hokusai - un geniu al desenului... sau Geometria Armoniei interioare din Manga şi orice formă exterioară L-am descoperit pe Hokusai demult, prin stampele lui cu samurai în primul rând. Graţie lui avem acum frânturi ale unei Japonii medievale... Doar că nu am realizat...

Din jurnalul unui ninja (78): Evaluări

Sunt zile în care conștientizezi cât ești de norocos că ai nimerit (din întâmplare sau nu... cine știe?!) în anumite locuri. Chiar dacă uneori ai dubii privind utilitatea/scopul prezenței tale într-un anumit loc, astfel de întâmplări îți dau credința că ești fix acolo...

Despre Ten Chi Jin ca programa Bujinkan Ninpo

Despre Ten Chi Jin ca programa Bujinkan Ninpo, formal vorbind: In primii ani,ca lider al Bujinkan-ului in care exista noua scoli, Hatsumi sensei a alcatuit un fel de platforma care sa puna bazele unei practici unitare sub denumirea de TenChiJin (Cer - Pamant - Om). Au...

OSensei Ueshiba, despre senzatiile lui in practica Aikido

Foarte interesanta relatarea lui OSensei Ueshiba despre senzatiile lui in practica Aikido, care nu se gasesc in ceea ce acum se numește Aikido. Pentru el, meditatia si purificarea de tip Misogi, ca si practica armelor erau parti esentiale in arta sa martială,...

Sakamoto Ryoma a fost asasinat pe 10 decembrie 1867

Recunoscut ca unul dintre marii eroi ai perioadei Edo și figură cheie în înfrângerea Shogunatului Tokugawa, Sakamoto Ryoma s-a născut la 3 ianuarie 1836 în Kochi, domeniul Tosa din Shikoku. Strămoșii săi erau producători bogati de sake și străbunicul său plătise...

Din jurnalul unui ninja (74): Terapie

V-am povestit multe despre antrenamentele de ninjutsu și kenjutsu, dar nu m-am referit niciodată la latura lor terapeutică. Asta pentru că nici eu nu am conștientizat cu adevărat acest aspect până de curând. Îl știam la nivel rațional, dar nu îl simțisem pe propria...

Învață săptămânal ceva nou!

Abonează-te la blog-ul nostru pentru a descoperi cele mai interesante relatări și documentări despre arte marțiale, istoria acestora, și multe altele.

Te-ai abonat cu succes! Îți mulțumim!