Un text foarte interesant despre KIMON al lui Hatsumi Sensei:
“KIMON 鬼門
Kimon este “poarta demonilor” dintr-un templu, situata in punctul de Nord-Est, care permite atât Oni și Kami sa intre in templu. Cum se leaga acest lucru de artele martiale ? Incerc sa ma joc putin cu conceptul de Kimon in strategie Bo Ryaku dar si lingvistic.
Stanca din gradina lui Hatsumi sensei – parte a ansamblului memorial Takamatsu Sensei, plasata pe directia Kimon. Kanji-urile sunt KUKI – 9 demoni !
Prin modelarea și expunerea unei deschideri pe câmpul de luptă, sau o lupta unul la unul, se poate atrage / crea distrugerea sau salvarea. Am învățat această deschidere spre bine sau rău nu doar ca o “deschidere” în sine, ci mai degrabă ca o “oportunitate” de a alege (pentru tine cât și pentru adversar). Este o răscruce de drumuri. El poate fugi sau lupta cu tine mai departe. Puteți să-l prindeti sau sa il lasati sa scape. Făcând acest lucru, m-a facut sa ma simt nu ca și cum as lupta cu adversarul, ci mai degrabă am permis întâlnirea cu el lasand atât Oni și Kami sa se manifeste în întâlnire pentru a dezvălui rezolvarea conflictului.
Am fost mereu în căutarea locului / momentului unde se gaseste acest Kimon în waza sau confruntare. L-am interpretat chiar ca parte a Taijutsu-lui și a Kukan-ului. Nu era un anume moment pentru mine, ci mai degrabă ceva care trăia împreună cu mișcarea sau waza. A fost o constantă ce se intindea din momentul in care tensiunea incepe sa apara in waza. Când Oni sau Kami din spatele actiunii sunt diferiti în funcție de circumstanta dar și de Uke, totul actioneaza ca un întreg (n. trad. – mai dificil de inteles). Rareori a fost de 2 ori la fel. Interesant, a fost ca “jucand” cu această deschidere, adversarul a ajuns chiar sa isi faca rău lui însuși încercand să mă atace mai mult, dar, în același timp, a fost în condiții de siguranță cand pur și simplu a încetat atacul și a incercat sa scape. Prin deschiderea și închiderea momentelor de oportunitate ale adversarului, am fost capabil de a prelungi și chiar agrava rezultatul final.
Justiția fără forță este neputincioasă, forța fără dreptate este tiranie.
Trebuie să le reconciliem, fie printr-o justiție puternica sau putere corecta.
~ Pascal, Pensées, 1670
Un Shihan pe care il respect mi-a spus cu ceva timp în urmă despre “a nu lupta cu adversarul” … a nu încearca să “câștigi”. Este ceva ce într-adevăr am incercat sa încorporez în formarea mea pe mai multe niveluri. În mod similar, un alt Shihan talentat mi-a spus că a fost un punct de cotitură în formarea lui, când a început să simtă durerea adversarului său. Poate că acest lucru implică deja Juppo Sessho. Oricum, trebuie sa ne antrenam pentru a captura miscarea, pentru a controla subtil intalnirea fortelor, pentru a produce doar atata durere cat este necesar. Orice mai mult este irosirea de miscare, deschiderea de oportunitati care nu sunt necesare adversarului si, de multe ori, escaladarea luptei catre cruzime gratuita.
Understand? Good. Play!”