Jodo și ShugiJutsu – Tehnici de luptă cu bastonul

de | 29 nov. 18 | Aiki jutsu, Aplicatie martiala, Principiu, Scoala, Stil, Takeda Ryu

Tehnica de baston (Bo – 1.80 m, Jo – 1.20 m, Hanbo – 0.90 m, tanbo – 0.60 m), deși nu era o disciplină fundamentală a samurailor ca militari profesioniști, are o lungă istorie în Japonia medievală și numeroase școli o includeau în vasta lor programă de antrenament (SoBudo se traduce printr-un Budo complet, integral și era o caracteristică importantă a școlilor vechi Koryu și nici Takeda Ryu nu face excepție.

 

Ca istoric al JO-ului, regăsism bastonul ca armă fundamentală a călugărilor budiști care nu aveau voie să rănească sau să ucidă o altă ființă vie, animal sau om, astfel că se ajutau de un baston să se deplaseze, dar și să se fereasca de eventuale agresiuni.

 

De asemenea, JO-ul a fost recunoscut ca armă redutabilă, când Muso Gonosuke a reușit să îi țină piept celebrului spadasin Musashi, folosind un baston de lungime medie (1.20 m), un Jo. Muso Gonosuke a considerat că această lungime îi dă avantaj față de lungimea sabiei, dar nu este atât de incomod precum bastonul lung (Bo – 1,80 m).

 

În cadrul școlii Takeda Ryu, arta folosirii bastonului a început să fie mai atent studiată și sistematizată începând cu perioada EDO (1603 – 1867). Importanța JO-ului a fost văzută în momentul în care o lance sau o halebardă se rupea și trebuia folosit doar restul, adică bastonul.

 

Au existat două tipuri de folosire a JO-ului:

–  unul era bazat pe lovituri, blocaje inspirate dintr-o altă școală celebră, Kukishin Ryu (Școala celor 9 Demoni).

un altul respecta strategia secreta a familiei Takeda – AIKI – ideea de armonie, folosire a KI-ului adversarului, exact ca în partea de sabie și ca în partea de luptă cu mâinile goale – AikiJo.

 

JODO este un arta marțială exclusiv defensivă și cuprinde, la fel ca IAIDO, tehnici care se pot lucra foarte bine singur, urmând instrucțiunile unui maestru. Așadar toate tehnicile de bază se pot învăța și practica singur: devieri, preluări, contra-atacuri. Apoi, pentru elevii avansați există Kata cu partener precum și KumiJo – un fel de practică liberă cu bastonul (luptă).

Interesant de menționat este faptul că în Takeda Ryu Jodo, lungimea bastonului nu era esențială, ci trebuia să depășească puțin distanța de la sol la șold a practicantului, deci să i se potrivească.

 

SHUGIJUTSU – este o altă disciplină marțială, extrem de interesantă a școlii Takeda Ryu care folosea unul sau două bastoane de dimensiune medie pentru a se proteja de alte atacuri cu alte arme. Practic, bastonul trebuie să fie folosit ca o extensie reală a corpului și nu ca obiect separat de corp.

 

ShugiJutsu, probabil, apare în momentul în care bastonul unei lănci sau halebarde se rupea în bucăți mai mici și supraviețuirea devenea o prioritate mai mare decât a învinge adversarul.

 

La nivel tehnic, în ShugiJutsu găsim elemente de Aikijutsu, Jukenpo și Jodo, cu un control diferit al distanței MA – AI (mai mare față de Aikijutsu și JuKenpo, mai mică față de Jodo). De asemenea, putem observa unele asemănări cu o altă disciplină tradițională japoneză – JutteJutsu, folosită de poliția japoneză medievală.

 

admin

I'm a ninja master even when I don't wear black.

Citeste mai departe

KYOKAKU (侠客 )- “Haiducii” Japoniei medievale

Lumea clasică niponă așa cum apare în cele mai multe reprezentări media, cu eternii rivali Ninja și Samurai, este doar o tentativă de a stimula dualitatea, eliminând alte opinii ce ies din tipare. Cam ca în ziua de azi, o mentalitate de tip ”cine nu e cu noi, e contra...

10 Reguli ale CORPULUI in TAIJI QUAN, Yang Chen Fu (1931)

Practic sunt reguli ale alinierii posturale (nu e vorba de miscari incă) :1. 提起精神 - Ridicarea Spiritului (Shen)2. 虛靈頂勁 - A presa pana la centrul capului, fara efort3. 含胸拔背 - A retrage pieptul impingand in spate4. 鬆肩墜肘 - A relaxa umerii si a lasa coatele sa cada5. 氣沉丹田...

RIP Ishizuka Sensei (22.02.1948 – 14.03.2025)

Am tot amânat să scriu asta, ca un fel de negare... greu de pus în cuvinte. Încă un Om special și un Maestru de Ninjutsu, Ishizuka Sensei, al 36-lea Sōke al Gyokko Ryū, a plecat în Lumină! În 2008, făceam prima călătorie în Japonia pentru a învăța arte marțiale de la...

Din jurnalul unui ninja (84): Saka Nagare

Bine... Între noi fie vorba, am dat și eu titlul ăsta ca să pară că țin minte denumiri... Adevărul este că am prins momentul oportun când denumirea rostită de instructorul nostru Cosmin, mi-a intrat pe urechea dreaptă și trecea vijelios prin mintea mea căutând să iasă...

Din jurnalul unui ninja (83): 1 Martie la Raiden Dojo București

A plouat mărunt pe 1 Martie. Dar chiar și așa, tot se simțea un aer primăvăratic, de schimbare. Cenușiul pusese stăpânire pe oraș, dar era imposibil să nu te bucuri de adierea aceea de nou, de proaspăt din aer. În ciuda decorului posomorât, toată ziua m-a însoțit un...

IMPORTANŢA BLOCAJELOR / a IMOBILITĂŢII (de moment)

La un moment dat, după un antrenament cu Hatsumi sensei, am primit în dar o caligrafie de a sa cu un Daruma (Boddhidharma, la indieni) considerat ca iniţiator al buddhismului Zen, al unor practici Qigong, părinte al artelor din Shaolin. Daruma este foarte apreciat în...

Wang Lin: De la „Maestru Qigong” la Criminal Condamnat

Wang Lin (王林), născut în 1947 (nu în 1952 cum declara), a fost o figură importantă în lumea Qigong-ului din China, dar și un personaj dubios cu un destin marcat de scandaluri și acuzații grave. De la un maestru spiritual cu o reputație impresionantă până la un escroc...

Învață săptămânal ceva nou!

Abonează-te la blog-ul nostru pentru a descoperi cele mai interesante relatări și documentări despre arte marțiale, istoria acestora, și multe altele.

Te-ai abonat cu succes! Îți mulțumim!