La un moment dat, după un antrenament cu Hatsumi sensei, am primit în dar o caligrafie de a sa cu un Daruma (Boddhidharma, la indieni) considerat ca iniţiator al buddhismului Zen, al unor practici Qigong, părinte al artelor din Shaolin. Daruma este foarte apreciat în Japonia ca simbol al norocului adus de perseverenţă, mai ales avâd în vedere o legendă care spune că pentru a atinge iluminarea a stat nemişcat şi a privit peretele unei peşteri timp de 9 ani. Sigur, sunt simboluri şi legende, arhetipuri din care trebuie să extragem esenţa.
Acum, am găsit acest citat din Hatsumi sensei legat de această stare de blocaj, pe care, probabil fiecare dintre noi o experimentăm la un moment dat în viaţă. Sper să fie de folos!
“Chiar și violentul Miyamoto Musashi a avut câțiva ani de studiu blocat, se spune, într-un castel. Legendarul Monkey King a fost de asemenea reținut într-o peșteră stâncoasă (în mitul chinezesc).
Există un moment în viețile noastre când este cel mai potrivit să fim imobili. Aceasta este ca Pământul ce experimentează lumina dar şi întunericul. Cred că acest tip de timp este foarte prețios în viață.
Și eu am petrecut aparent cinci ani în gol atunci când m-am îmbolnăvit. Dar, privind în urmă, cei cinci ani au fost o pregătire a unui mare salt; şi nu erau statici, ci extrem de dinamici. Oamenii care devin maeștri par să aibă o anumită etapă statică în viața lor. Chiar și în această condiție statică, doar oamenii care nu își pierd pasiunea de foc devin mai târziu celebri. Şi nu încerc să-ți spun cum să devii celebru. Spun că este important să faci efort în orice moment de blocaj, de boală, moment de viață instabil, chiar și atunci când societatea este nebună. Consider astfel de perioade ca o prevestire înaintea unei schimbări majore. Le putem privi ca pe ceva necesar de finalizat înainte de o furtună uriașă. Cu cât perioada de blocaj este mai lungă, cu atât este mai mare mișcarea/ schimbarea care va urma.
Când am fost bolnav cinci ani, nici nu m-am putut ridica în picioare.
Am stat la dojo și am predat totuşi elevilor mei. Pentru că eram foarte slăbit, s-a întâmplat să fiu aruncat și lovit de unul dintre elevii mei, dar am continuat practica (keiko) în spiritul „Ninpo ikkan” (perseverenţă). Acești cinci ani mi-au crescut puterea spirituală (shinkiryoku) și capacitatea de a mă mișca liber.
Când sunteți blocat de ceva, este important să vă mențineți scopul şi să nu luptaţi împotriva curentului. Când nu te poți mișca deloc, încearcă să te concentrezi, continuă înainte ca și cum ai fi o barcă dusă de curent. Acesta este Kage no Keiko (antrenament în umbră, antrenamentul “umbrei”).
Hatsumi Sensei extras din „Ninpo: Înțelepciunea pentru viață”
Să mergem înainte sau să acceptăm că mai stăm şi pe loc, dar mereu cu încredere!