Despre Ten Chi Jin ca programa Bujinkan Ninpo, formal vorbind:
In primii ani,ca lider al Bujinkan-ului in care exista noua scoli, Hatsumi sensei a alcatuit un fel de platforma care sa puna bazele unei practici unitare sub denumirea de TenChiJin (Cer – Pamant – Om).
Au fost elaborate 3 variante de programe tehnice de pana la Shodan intre anii 1973-1992 care sa ofere elevilor o baza inainte de a intra in subtilitatile efective ale scolilor de Ninjutsu. Si e normal sa fie asa pt ca nu poti incepe o scoala de elita cum ar trebui sa fie Ninjutsu cu tehnici de Ninja incepatori pentru ca avem o contradictie in termeni.
1993-1997 – Budô Taijutsu Omote: Sensei a inceput sa predea si arme, distante unghiuri apropindu-se si de alte scoli in afara de Gyokko , Koto, Tokagure (pt Taijutsu)
1998-2002 – Budô Taijutsu Ura: – aici sensei s-a focalizat pe schimbarile de postura in Taijutsu in 5 scoli esentiale din cele noua (Gyokko, Koto, Kukishin, Takagi Yoshin, Shinden Fudo)
2003-2012 – Juppô Sesshô: forme avansate de Ninpo Taijutsu de aceasta data ( de remarcat Ninpo in loc de Budo)
2013: anul Tsurugi – sabia japoneza dreapta folosita in perioada antica, inainte de katana, o reintoarcere a lui Soke la vremurile mitice al tarii Soarelui Rasare
Apoi Muto Dori si Onna no Goshin Jutsu – tehnici de dezarmare si lupta feminina (fara forta) pe care le studiem si acum cu diverse variante.
Oricum partea de TenChiJin reprezinta un fundament, un punct de referinta pentru cei incepatori, pana in Shodan. Este mai degraba o structura, o referinta exterioara si nu un jalon fix al testului de Shodan. Nu suntem o federatie cu criterii fixe si rigide de examinare. Luam in calcul in primul rand factorul uman si evolutia sa.
Dar sunt multi care vor tehnici neaparat, urmate de grade ..pentru ca poate nu gasesc alta forma de recunoastere…
Oricum, mai ales pentru elevii de la Raiden Dojo Bucuresti unde dam viata principiilor si tehnicilor de mai jos, iata o varianta de Tenchijin ca referinta in antrenamente. Indiferent ca ne centram antrenamentele pe Gyokko si Koto Ryu in cea mai mare parte…
“A invata o tehnica nu este finalul, ci indica mai degraba un punct de plecare!” – ne mai spune Masaaki Hatsumi sensei, mereu cu zambetul pe buze.