„Soluția pentru a experimenta fericirea supremă este de a lăsa la o parte toate grijile si regretele și a întelege că a fi fericit este cel mai implinit sentiment pe care il poti avea in viață. Reflectati asupra evolutiei vietii voastre si permiteti tuturor lucrurilor pozitive, creative, pline de bucurie, să iasă la suprafață, să strălucească peste orice senzatie de tristete sau de durere ce incă vă ocupă mintea.
A înțelege ca boala și dezastrul sunt părți naturale ale vietii este cheia pentru a trece peste adversități cu un spirit calm și fericit. Fericirea asteaptă chiar în fața ta! Doar tu poți decide dacă vei alege sau nu sa o experimentezi.
Duceti asta in sufletul si inima voastra ! “
Viata e scurta iar o practica serioasă a artelor marțiale sau orice experiență intensă de viață, ne va duce probabil cu gandul la limita fină dintre viata si moarte…
Mi-am adus aminte de acest eseu citind un alt material, despre cele mai frecvente 5 regrete pe care oamenii le au inainte de a muri realizat de o asistentă medicală din Australia, Bonnie Ware, pentru “The Guardian”.
Oricat de ciudat ar părea, niciunul dintre ele nu se referă la averi, statut social sau functii inalte.
1. „As vrea sa fi avut curajul de a trăi viata pe care mi-o doream, nu cea pe care alții se așteptau de la mine să o traiesc”
“Acesta este cel mai des întâlnit regret. Cand oamenii realizează că viata lor este la final și se uita cu sinceritate in urma, observa ușor care sunt visurile care le-au ramas neimplinite. Cei mai multi nu si-au indeplinit nici macar o treime din acestea și mor stiind că asta se intampla din cauza alegerilor făcute sau nu, la un moment dat”.
2. „As vrea sa nu fi muncit atat de mult”
“Acest regret l-am intalnit la toti pacienții barbati pe care i-am ingrijit. Ei au ajuns sa regrete că și-au dedicat viata muncii, ca au ratat copilăria sau adolescența copiilor lor și că au petrecut prea puțin timp in compania partenerului de viață”
3. „As vrea să fi avut curajul de a-mi exprima sentimentele”
„Multi iși cenzureaza sentimentele pentru a trai in armonie cu ceilalti. Ca urmare, se complac intr-o existenta mediocră și nu devin niciodata ceea ce ar fi fi fost in stare sa devină. Mulți dezvoltă afectiuni legate de starea de amărăciune și resentiment în care traiesc, pentru că nu spun ce simt cu adevarat”.
4. „As vrea să fi ținut legătura cu prietenii mei”
„Multi oameni devin atat de concentrați pe vietile proprii, incât uită de prietenii, le lasa sa dispara, in timp. Am întâlnit multe regrete legate de faptul ca nu au acordat prieteniilor timpul si efortul necesare pentru a le mentine vii. Tuturor le este dor de prieteni atunci cand mor”.
5. „Aș vrea să imi fi îngăduit sa fiu mai fericit”
“Acesta este un regret surprinzător de comun. Multi nu realizăm, pana la finalul vietii, ca fericirea este o alegere. Ramănem blocati în vechi tipare si obiceiuri. Confortul ne stăpânește emoțiile si vietile fizice, cu totul. Teama de schimbare i-a făcut pe mulți să pretindă față de ei, cât și față de ceilalti, ca sunt multumiți asa cum sunt, când, de fapt, înăuntrul lor, iși doreau sa râdă din toata inima și să aibă puțină nebunie în viață”.
Cred că merită uneori să ne gândim și la asta și mai ales să facem ceva în direcția asta…