Cu ocazia aniversarii Imparatului Hirohito, in fiecare an pe 29 aprilie – sarbatoare nationala a Japoniei, templul Butokuden din Kyoto – cel mai vechi dojo din Japonia unde se antrenau pe vremuri doar trupele imperiale, este gazda un Taikai – un eveniment de mare anvergura ce reuneste cei mai mari maestrii ai Koryu Budo, ai vechilor scoli japoneze de arte martiale. Pentru a explica mai clar ce este Butokuden-ul este suficient probabil sa amintim ca acesta este locul unde pentru prima oara maestrul Jigoro Kano a prezentat Kodokan Judo, ca sinteza a mai multor scoli vechi de jujutsu si de asemenea locul unde maestrul Gichin Funakoshi a fost acceptat cu greu (pentru ca era okinawaian si nu japonez) sa demonstreze prima oara Karate-ul sau okinawaian in fata expertilor din familia imperiala. Este practic nivelul maxim la care se poate ajunge in Japonia din punct de vedere al recunoasterii oficiale!
Fiind un eveniment de o asemenea amploare, de-a lungul a trei zile practicanti cu minim 5 dan in disciplinele pe care le practica au onoarea de a demonstra pe podelele vechi ale templului, in fata unor membrii ai familiei imperiale nipone, subtilitatile scolilor pe care le reprezinta. Odata la 4 ani Dai Nippon Butokukai, cea mai veche organizatie japoneza de arte martiale, plasata direct sub patronajul casei imperiale nipone cu sediul in Kyoto este insarcinata cu organizarea totala a acestui eveniment special. A prezenta o scoala veche in fata unor experti japonezi cu 8 , 9 Dan sau uneori chiar 10 este ceva extraordinar de greu iar când la aceasta se mai adauga si prezenta unui oaspete din familia imperiala standardele se schimba complet. Anul acesta printul Hisashi Fushimi Jigo, calugar tendai (buddhism ezoteric) si practicant de asemenea de arte martiale, a fost cel care a onorat cu prezenta sa evenimentele gazduite de Butokuden.
Ajuns la editia a treia, acest Festival Imperial de arte martiale Butokusai, a reunit pentru prima oara in Kyoto peste 1300 de practicanti din care peste 800 de non japonezi. Evenimentul s-a intins pe durata a mai multe zile cu un program extrem de riguros care incepea in fiecare dimineata la ora 7 si includea mai bine de 6-8 ore de antrenamente sau demonstratii pe zi, momente festive, receptii, ceremonii Shinto. Data fiind prezenta masiva si a practicantilor non-japonezi, organizatorii au rezervat primele doua zile pentru antrenamente si mai ales pentru repetitii ale protocoalelor clasice nipone, impuse de prezenta altetei sale, Printul Hisashi Fushimi Jigo. Cunoscuti pentru meticulozitatea lor, expertii niponi din DNBK ne-au explicat cu rabdare cele mai mici detalii care se impun intr-o asemenea situatie de inalt nivel. Alaturi de aproximativ 20 de experti japonezi care au sustinut si ghidat permanent divizia internationala a DNBK, Hanshi Hamada, directorul acestei divizii a fost permanent alaturi de noi, pe tatami dar si in afara acestuia, ajutându-ne sa ne insusim corect aceste protocoale ale traditiei autentic japoneze.
Am invatat astfel cum difera salutul in functie de persoana care este in fata, postura si distanta corecta când se primeste un cadou sau un certificat sau daca noi doream sa oferim ceva cuiva. Chiar si numarul de pasi este important in situatiile la acest nivel, modul de intoarcere, formulele de adresare si de salut, absolut toata tinuta sunt extrem de importante in ceremonialurile de la curtea imperiala si nimic nu este lasat la intâmplare. Si mai mult decât atât, la venirea printului totul trebuia sa se decurga cât mai fluid si mai natural respectând insa cu strictete si anumite intervale orare dupa care a fost structurat tot evenimentul deja cu mai bine de 6 luni inainte. Selectia practicantilor s-a facut deja cu un an inainte de inceputul Taikai-ului!
Delegatia scolii noastre, Takeda Ryu MarotoHa, condusa de Sensei Maroteaux, Kyoshi 8 Dan a reunit peste 40 de practicanti din Franta, Elvetia, Grecia iar eu am avut onoarea de a reprezenta România. Prezenta noastra acolo, mai ales ca membri certificati ai DNBK are o insemnatate deosebita in contextul in care cu ani buni in urma, Soke Nakamura a aplicat la DNBK pentru recunoasterea scolii sale ca patrimoniu cultural nipon. Dupa cercetari istorice si evaluari practice, expertii DNBK au recomandat discret ca Soke Nakamura sa renunte la competitia pe care dânsul o promova nu numai in Aiki Jujutsu, dar si in Ju Kenpo, Iaido, Jodo, pentru ca, desigur este un instrument mai bun de promovare. Soke Nakamura a preferat insa cresterea popularitatii prin mentinerea competitiilor impuse in Takeda Ryu Nakamura Ha chiar si la obtinerea gradelor si astfel scoala sa nu a fost recunoscuta de DNBK. Intr-un proces ce a durat mai bine de 3 ani, aceiasi experti DNBK au evaluat scoala lui Sensei Maroteaux, si dincolo de faptul ca este european, au gasit ca respecta corect traditiile nipone, si a avut chiar si taria de a le apara in fata maestrului sau Nakamura sensei caruia i-a fost elev mai bine de 15 ani. Deci, paradoxal, scoala Takeda Ryu a ajuns sa fie prezentata la legendarul Butokuden, in fata expertilor DNBK si a printului Higashi Fushimi Jigo, prin intermediul membrilor ESTAM, din afara Japoniei ! Este un fapt care ne bucura dar care ne si obliga foarte mult de acum incolo.
Dupa prima zi rezervata sosirii si cazarii noastre la superbul hotel Ana Hotel Kyoto construit vis-a-vis de castelul Himeji pe care l-am putut si vizita in aceeasi dupa amiaza, ni s-a comunicat un program pe cât de incarcat, pe atât de riguros de dimineata pâna seara. Totul a inceput a doua zi dimineata deja la ora 8 la Kyoto Budo Center, noul centru al artelor martiale din Kyoto construit in aceeasi gradina ce adapostea si impunatorul Butokuden. Hanshi Hamada a explicat succesiunea evenimentelor in saptamâna ce urma si de asemenea a prezentat echipa de maestrii japonezi ce urma sa sustina si partea de cursuri si antrenamente de perfectionare (Koshukai) ce preceda demonstratiile propriu zise. Peste 30 de experti din cele mai diverse scoli si traditii au asigurat cursurile atât la Butokuden cât si la Kyoto Budo Center pentru cei peste 800 de membrii ai diviziei internationale DNBK. Dintre acestia voi aminti pe cei care m-au impresionat cel mai mult pe fiecare dintre disciplinele reprezentate :
– Iaido : Hanshi Kubota,9 Dan Enshin Ryu, Hanshi Meguro 8 Dan, Muso Shinden Ryu, Hanshi Kumai 8 Dan Hoki Ryu, Kyoshi Ochiai, 8 Dan Suifu Ryu, Sensei Imoto Toshihiro,5 Dan Eishin Ryu
– Kendo : Hanshi Tsujino, 9 Dan, Hanshi Takada 8 Dan
– Fuden Ryu Sojutsu (lance) : Hanshi Nakamori 8 Dan, Hanshi Nagata 8 Dan, Hanshi Nagata, 8 Dan curs care din pacate a fost simultan cu cel de Iaido si nu am putut participa pentru ca s-a dovedit a fi extrem de interesant.
– Karate Do : Hanshi Maeshiro 8 Dan Okinawa Karate & Kobudo, un om cu un fizic deosebit si cu o energie extraordinara la peste 75 de ani ai sai, Kyoshi Morisaki 8 Dan Shito Ryu, Kyoshi Nishi, 7 Dan Shotokan.
– Jujutsu : aici am ales sa urmez cursul de perfectionare cu Kyoshi Takeda, 8 Dan , un expert al scolii Yanagi Ryu Aiki Bugei asistat de doi elevi ai sai cu 6 si respectiv 7 Dan.
S-au studiat forme de baza ale scolii ce deriva din Daito Ryu, din partea cea mai apropiata de Aiki jujutsu pe care il practicam noi. Takeda Sensei a pus accent pe atemi si apoi mai ales pe distanta corecta fata de adversar pentru a obtine cele mai bune dezechilibre si pentru ca fixarea la sol sa aiba maxim de eficienta. De asemenea s-au studiat tehnici avansate de strangulare Shime Waza in relatie cu doborâri la sol si imobilizari complexe. Alti experti de Jujutsu care au sustinut cursuri la Butokuden au fost cei din scoala Shibukawa Ryu – Hanshi Kurumaji 8 dan, si apoi cei din Shinden Ryu Jujutsu scoala condusa de Hanshi Kuwahara, 9 Dan asistat de Renshi Kitano, 6 Dan, Renshi Konishi 8 Dan, Renshi 6 Dan toti impresionanti prin abilitatile lor deosebite.
Grupul Takeda Ryu MarotoHa, ca si practic fiecare grup prezent la DNBK Koshukai a avut ocazia de a se antrena chiar pe podelele de lemn ale vechiului templu Butokuden, reconstruit in 1899 pe ruinele primului dojo imperial cu acelasi nume. Trebuie sa marturisesc ca este o emotie aparte a intra si a practica chiar in acelasi loc unde atitia experti intrati acum in legenda au demonstrat arta lor deosebita: Funakoshi, Jigoro Kano, Ueshiba Sensei, Yamaguchi Sensei, Choki Motobu, Chojun Miyagi, Kenwa Mabuni,Hironori Ohtsuka si câte alte nume sonore din istoria artelor martiale japoneze…
Antrenamentul din cadrul Butokuden a fost permanent supravegheat de Hanshi Hamada asistat de o parte din maestrii prezenti acolo care interveneau in general mai ales pentru a corecta greseli de atitudine si de ceremonie, pentru ca nivelul tehnic al demonstratiilor din fata printului urma sa fie clar de la nivelul de 5 Dan in sus. Am invatat insa pe unde se intra corect in templu si cum se face aceasta, salutul corect in asemenea situatie, apropierea maxima fata de GyokuZa si de locul unde urmau sa stea oficialitatile, sincronizarea si rearanjarea naturala in final, modul corect de a iesi apoi din spatiul de antrenament si din templu. Este acea stare de zanshin extinsa insa, cât mai natural catre orice actiune, o atentie receptiva la cele mai mici detalii.
Dupa 3 zile de antrenamente si repetitii si chiar si o jumatate de zi libera petrecuta vizitând câteva din celebrele gradini si temple ale orasului Kyoto, a avut loc ceremonia de deschidere oficiala a acestui eveniment al 3-lea Butokusai Taikai international, cu ocazia zilei Imparatului Akihito. Ceremoniile deosebite au fost gazduite de impunatorul Myako Westin Hotel in prezenta Printului Higashi Fushimi Jigo, a guvernatorului Keiji Yamada, a primarului din Kyoto – Daisaku Kadokawa, a presedintelui DNBK, Masakatsu Tsujino ,a lui Hanshi Hamada – director al diviziei internationale a DNBK precum si a celorlati experti niponi veniti special din toata Japonia pentru acest eveniment atât de special. Ceremonia de deschidere a fost urmata de un dineu prestigios gazduit de o sala imensa pregatita special pentru cei aproximativ 1300 de membrii DNBK . Pe lânga delicatesele japoneze servite de gazde, am putut urmari un spectacol uimitor de dansuri japoneze, o demonstratie de caligrafie japoneza, simultana cu recitarea unui poem si cu o piesa de shakuhachi (flaut japonez). Totul a culminat cu un super concert de taiko – toba mare japoneza pe scena fiiind adusa chiar una din cele mai mari Taiko din Japonia, remarcabila prin faptul ca era realizata dintr-un trunchi de copac.
Urmatoarea zi, deja la ora 7.30 toti cei 1300 de oameni am avut acces in curtea interioara a templului Heian din Kyoto unde preotii Shinto de acolo au efectuat ceremoniile speciale prilejuite de aniversarea imparatului, considerat in Japonia ca având descendenta divina, cât si de binecuvântare a celor ce urmau sa demonstreze abilitatile lor in Ko Budo (arte martiale vechi) in cadrul Butokuden pe durata urmatoarelor zile.
Dupa un ritual de aproximativ jumatate de ora, am defilat in Gi-urile de antrenament, spre aprecierea japonezilor aflati atunci pe strada, direct catre Butokuden. Prima zi a fost rezervata demonstratiilor japonezilor, astfel ca mai bine de 40 de vechi scoli de arte martiale au fost prezente in Butokuden sub privirile atente a mai bine de 30 de oficiali DNBK si mai ales a Printului Higashi Fushimi Jiko. A fost un adevarat regal in materie de Koryu Bujutsu si am putut sa revad maestri cu care am mai studiat precum Sugino Sensei (Katori Shinto Ryu) sau Kenji Shimazu Sensei ( Yagyu Shingan Ryu) dar si o multime de alte scoli celebre de Kenjutsu, Iaijutsu, Bojutsu, Yari, Kodachi , Shuriken Jutsu, Nito Ryu, Jujutsu si Aiki jujutsu, chiar si Karate Okinawaian. Cu o pauza de prânz demonstratiile japoneze au durat de la 10 dimineata pâna dupa ora 18 !
A doua zi, dupa o noua ceremonie de deschidere si de prezentare a delegatiilor straine, au inceput demonstratiile membrilor diviziei internationale a DNBK. Grupa de Takeda Ryu Marotoha a fost programata sa intre in templu, putin dupa prânz, timp suficient deci ca emotiile sa creasca exponential. Un Budo autentic inseamna insa un bun control si mai ales auto control astfel ca nu puteam lasa emotiile sa ne invadeze. Am incercat chiar sa le folosesc in favoarea noastra, sa am un zanshin cât mai bun si mai profund. Cateva exercitii de Kokyo Ho exersate in minunata gradina a Butokuden-ului pe muzica unui japonez anonim ce exersa acolo nestingherit la Shakuhachi-ul sau, m-au ajutat pe mine si pe câtiva colegi sa avem o stare cât mai buna inainte de demonstratia cea mare. Am fost chiar in primul rând, avându-l ca partener pe Sensei Charlopeau, 6 Dan pe care deja il cunosc de aproape 15 ani … poate cel mai „dur” instructor francez si cel mai avansat elev al lui Sensei Maroteaux. Vad fata luminoasa, dar impasibila a printului calugar, salutam, apoi …totul dispare. Nu mai sunt in nici un templu vechi, ci sunt intr-o lupta pe viata si pe moarte in care trebuie doar sa imi neutralizez adversarul, cu maxim de control. Imi amintesc aproape fiecare pas pe lemnul pe care poate Yamaguchi Sensei a executat un Sanchin sau pe care poate Jigoro Kano a executat un Harai Goshi… Caderea la sol pare de asemenea un act de respect ca si fiecare de transpiratie – o ofranda adusa zecilor de generatii care au murit perfectionând aceste tehnici „divine” dupa cum spunea chiar si printul Fushimi Higashi Jiko. Aud ca prin vis semnalul de final de la Sensei Maroteaux. Dupa salutul cu partener, ma gasesc tot in primul rând si privirea printului pare ca trece prin mine….Oare chiar zâmbeste sau doar as vrea eu sa fie macar un pic satisfacut de efortul nostru de a da tot ce este mai bun in noi pentru aceasta ocazie speciala. Nu am de unde sa aflu, dar iesim, transpirati, emotionati,fericiti…
Hamada Sensei chiar ne zâmbeste in final . Mai târziu toti aveam sa primim medalia de aur a Butokuden pentru spiritul autentic al demonstratiei noastre . De asemenea toata grupa de Takeda Ryu a primit un premiu special – Premiul de excelenta in Kobudo – Dantai Jushu Sho, o onoare deosebita pentru scoala Takeda Ryu. Alaturi de inca 3 francezi, personal am primit titlul de DNBK Renshi in Aiki Jujutsu in urma evaluarii facute de Hamada sensei in timpul demonstratiei dar si a cursurilor de perfectionare si un alt premiu Shorei Sho pentru aprecierea efortului depus de-a lungul intregului eveniment.
Ultima zi a fost mai relaxata putin in sensul ca din nou au fost demonstratii dar de data aceasta a fost permis accesul in vechiul Dojo imperial, tuturor practicantilor membrii ai DNBK, indiferent de nivel. Din nou mai bine de 7 ore de demonstratii cu si fara arme,chiar si vechi kata de Kodokan Judo si totul a culminat cu finalele la Kendo ale DNBK International si cu o frumoasa demonstratie de kendo no kata, realizata de expertii japonezi cu 8 si 9 Dan !
Seara s-a incheiat cu un nou dineu, mult mai relaxat, totul a iesit foarte bine, si Printul Hisashi Fushimi Jiko a avut cuvinte de lauda pentru toata lumea. Uimitor, din partea casei imperiale absolut toti participantii au primit cate un hachimaki cu caligrafia printului precum si un evantai, iar din partea DNBK am primit o papusa samurai facuta manual in cele mai mici detalii, comanda data cu mai bine de un an inainte la un celebru atelier de ceramica din Kyoto. Uimitor si impresionant ! Seara ajunge totusi la un final si trebuie sa ne luam ramas bun de la toti, de la noii prieteni de pretutindeni, noi relatii solide legate in spiritul Budo si al principiilor calauzitoare ale DNBK :
„Virtutea inaintea Viciului
Valoarea inaintea Vanitatii
Principiile inaintea Personalitatii“
Este o prima experienta japoneza, doar un prim pas dintr-un nou drum, un Budo la un alt nivel de practica si intelegere…
Cristian Laiber
5 Dan Aiki Jujutsu Takeda Ryu
Renshi certificat DNBK Kyoto
24 iunie 2008
(Dupa experienta DNBK – interesanta, am descoperit relatia cu maestrii japonezi autentici, dincolo de fatada, pompoasa si de multe ori rece a organizatiilor si federatiilor)
Au urmat noi experiente fascinante pe care le voi relata aici in masura timpului disponibil!