BuJutsu Ido – forme terapeutice ale școlii Takeda

de | 2 dec. 18 | Aplicatie medicala, Principiu, Scoala, Takeda Ryu

Școala Takeda pastrează mai multe forme terapeutice, tehnici similare cu cele marțiale aplicate, însă, în alt sens. Este una din marile valori ale unei școli tradiționale – aceleași tehnici și principii care pot fi aplicate în ambele sensuri:

  • pentru a controla un adversar și nu pentru a îl ucide sau răni.
  • pentru a controla și a restabili echilibrul unei persoane aflate în suferință (poate fi vorba despre un dezechilibru intern, energetic, transpus ulterior în afecțiuni de ordin fizic).

 

Takeda Ryu Bujutsu Ido are mai multe componente:

 

Goshin Taiso

 

-Se poate traduce prin mișcări (taiso) pentru a te proteja singur (goshin), deci un accent deosebit este pus pe partea de profilaxie.

În esență, Goshin Taiso constă în tehnici specifice de relaxare, meditație de tip Zen, forme de respirație corectă și completă. Exercițiile dinamice ale tehnicilor de Goshin Taiso sunt un fel de întinderi care vor ajuta la o deblocare articulară. De multe ori, acestea au forme ce amintesc de artele marțiale: deplasări și forme de Ukemi (contactul cu solul).

Este esențial ca în cadrul practicii marțiale corpul să fie protejat (din nou, avem conceptul de Goshin) iar formele de Goshin Taiso nu fac decât să contribuie la această stare de confort permanent în luptă sau în afara ei. Aceste tehnici ajută corpul să primească mai bine șocurile, nu lasă organele interne să fie afectate. Este vorba de un fel de masaj indirect, prin mișcare și respirație (Kokyu) care întăresc corpul, lent, gradat, de la interior către exterior fără niciun efect advers.

 

Asemenea tehnici există în orice școală tradițională, pentru că protecția, ideea de autoapărare este un concept mult mai larg decât simpla blocare a atacului advers și a lansa un contra-atac năucitor. Este arta de a păstra acel echilibru, acea armonie (AIKI), al cărei rezultat final este neutralizarea conflictului chiar înainte să apară, este vorba depre o percepție atât de fină și de subtilă care anulează pur și simplu acțiunea adversă într-o manieră simplă și naturală.

Revenind la practica Goshin Taiso, regăsim aici:

  • Întinderi și poziționări ale corpului pentru deblocarea coloanei vertebrale (se spune că îmbătrânești cu adevărat abia când coloana devine rigidă).
  • Tehnici de respirație (Kokyuho) în mișcare pentru a facilita aerisirea completă a plămânilor, circulația aerului fiind în strânsă legatură cu energia internă KI.
  • Căutarea unei stabilități mobile, găsirea acelui centru (Haragei) care controlează orice acțiune atât în Dojo cât și în afara lui (Tai Sabaki).
  • Tehnici de întindere și deblocare articulară la diverse nivele: încheieturi, coate, umeri, genunchi, glezne, etc.
  • Stimularea traseelor energetice (meridiane) prin forme de presopunctură (shiatsu) și masaje specifice.

 

Mulți experți japonezi de arte marțiale, în Orient, predau aceste discipline ca școli complete, trasmițând atât formele marțiale în dojo, dar fiind și medici, aplicând practic aceleași principii dar într-o formă terapeutică.

 

De multe ori, pacienții vin la tratament și descoperă artele marțiale, realizând că își pot depăși limitele. Sau, vin la sala de antrenament și își transforma violența în ceva superior, în echilibru, devenind astfel interesați de practici terapeutice.

admin

I'm a ninja master even when I don't wear black.

Citeste mai departe

KYOKAKU (侠客 )- “Haiducii” Japoniei medievale

Lumea clasică niponă așa cum apare în cele mai multe reprezentări media, cu eternii rivali Ninja și Samurai, este doar o tentativă de a stimula dualitatea, eliminând alte opinii ce ies din tipare. Cam ca în ziua de azi, o mentalitate de tip ”cine nu e cu noi, e contra...

10 Reguli ale CORPULUI in TAIJI QUAN, Yang Chen Fu (1931)

Practic sunt reguli ale alinierii posturale (nu e vorba de miscari incă) :1. 提起精神 - Ridicarea Spiritului (Shen)2. 虛靈頂勁 - A presa pana la centrul capului, fara efort3. 含胸拔背 - A retrage pieptul impingand in spate4. 鬆肩墜肘 - A relaxa umerii si a lasa coatele sa cada5. 氣沉丹田...

RIP Ishizuka Sensei (22.02.1948 – 14.03.2025)

Am tot amânat să scriu asta, ca un fel de negare... greu de pus în cuvinte. Încă un Om special și un Maestru de Ninjutsu, Ishizuka Sensei, al 36-lea Sōke al Gyokko Ryū, a plecat în Lumină! În 2008, făceam prima călătorie în Japonia pentru a învăța arte marțiale de la...

Din jurnalul unui ninja (84): Saka Nagare

Bine... Între noi fie vorba, am dat și eu titlul ăsta ca să pară că țin minte denumiri... Adevărul este că am prins momentul oportun când denumirea rostită de instructorul nostru Cosmin, mi-a intrat pe urechea dreaptă și trecea vijelios prin mintea mea căutând să iasă...

Din jurnalul unui ninja (83): 1 Martie la Raiden Dojo București

A plouat mărunt pe 1 Martie. Dar chiar și așa, tot se simțea un aer primăvăratic, de schimbare. Cenușiul pusese stăpânire pe oraș, dar era imposibil să nu te bucuri de adierea aceea de nou, de proaspăt din aer. În ciuda decorului posomorât, toată ziua m-a însoțit un...

IMPORTANŢA BLOCAJELOR / a IMOBILITĂŢII (de moment)

La un moment dat, după un antrenament cu Hatsumi sensei, am primit în dar o caligrafie de a sa cu un Daruma (Boddhidharma, la indieni) considerat ca iniţiator al buddhismului Zen, al unor practici Qigong, părinte al artelor din Shaolin. Daruma este foarte apreciat în...

Wang Lin: De la „Maestru Qigong” la Criminal Condamnat

Wang Lin (王林), născut în 1947 (nu în 1952 cum declara), a fost o figură importantă în lumea Qigong-ului din China, dar și un personaj dubios cu un destin marcat de scandaluri și acuzații grave. De la un maestru spiritual cu o reputație impresionantă până la un escroc...

Învață săptămânal ceva nou!

Abonează-te la blog-ul nostru pentru a descoperi cele mai interesante relatări și documentări despre arte marțiale, istoria acestora, și multe altele.

Te-ai abonat cu succes! Îți mulțumim!