Școala Takeda pastrează mai multe forme terapeutice, tehnici similare cu cele marțiale aplicate, însă, în alt sens. Este una din marile valori ale unei școli tradiționale – aceleași tehnici și principii care pot fi aplicate în ambele sensuri:
- pentru a controla un adversar și nu pentru a îl ucide sau răni.
- pentru a controla și a restabili echilibrul unei persoane aflate în suferință (poate fi vorba despre un dezechilibru intern, energetic, transpus ulterior în afecțiuni de ordin fizic).
Takeda Ryu Bujutsu Ido are mai multe componente:
Goshin Taiso
-Se poate traduce prin mișcări (taiso) pentru a te proteja singur (goshin), deci un accent deosebit este pus pe partea de profilaxie.
În esență, Goshin Taiso constă în tehnici specifice de relaxare, meditație de tip Zen, forme de respirație corectă și completă. Exercițiile dinamice ale tehnicilor de Goshin Taiso sunt un fel de întinderi care vor ajuta la o deblocare articulară. De multe ori, acestea au forme ce amintesc de artele marțiale: deplasări și forme de Ukemi (contactul cu solul).
Este esențial ca în cadrul practicii marțiale corpul să fie protejat (din nou, avem conceptul de Goshin) iar formele de Goshin Taiso nu fac decât să contribuie la această stare de confort permanent în luptă sau în afara ei. Aceste tehnici ajută corpul să primească mai bine șocurile, nu lasă organele interne să fie afectate. Este vorba de un fel de masaj indirect, prin mișcare și respirație (Kokyu) care întăresc corpul, lent, gradat, de la interior către exterior fără niciun efect advers.
Asemenea tehnici există în orice școală tradițională, pentru că protecția, ideea de autoapărare este un concept mult mai larg decât simpla blocare a atacului advers și a lansa un contra-atac năucitor. Este arta de a păstra acel echilibru, acea armonie (AIKI), al cărei rezultat final este neutralizarea conflictului chiar înainte să apară, este vorba depre o percepție atât de fină și de subtilă care anulează pur și simplu acțiunea adversă într-o manieră simplă și naturală.
Revenind la practica Goshin Taiso, regăsim aici:
- Întinderi și poziționări ale corpului pentru deblocarea coloanei vertebrale (se spune că îmbătrânești cu adevărat abia când coloana devine rigidă).
- Tehnici de respirație (Kokyuho) în mișcare pentru a facilita aerisirea completă a plămânilor, circulația aerului fiind în strânsă legatură cu energia internă KI.
- Căutarea unei stabilități mobile, găsirea acelui centru (Haragei) care controlează orice acțiune atât în Dojo cât și în afara lui (Tai Sabaki).
- Tehnici de întindere și deblocare articulară la diverse nivele: încheieturi, coate, umeri, genunchi, glezne, etc.
- Stimularea traseelor energetice (meridiane) prin forme de presopunctură (shiatsu) și masaje specifice.
Mulți experți japonezi de arte marțiale, în Orient, predau aceste discipline ca școli complete, trasmițând atât formele marțiale în dojo, dar fiind și medici, aplicând practic aceleași principii dar într-o formă terapeutică.
De multe ori, pacienții vin la tratament și descoperă artele marțiale, realizând că își pot depăși limitele. Sau, vin la sala de antrenament și își transforma violența în ceva superior, în echilibru, devenind astfel interesați de practici terapeutice.