Termenul de Kata, esențial în cultura japoneză, se referă la formă, la tipar predefinit și este confundat de mulți cu ceva rigid și inadaptabil. Din contră, conceptul este unul dinamic, multistrat și nu este niciodată folosit singur. Dar pentru asta e nevoie de un ghid, un maestrul care să te poată conduce prin complexul concept de Shu – Ha – Ri de exemplu, în care un Kata suferă atâtea schimbări.
Kata, este folosit în artele marțiale clasice în două forme:
– ca un instrument de practică complexă și dinamică,
– ca Embu / demonstrație, dedicate în trecut unor zeități în cadrul unor evenimente spirituale din templele Shinto. Aceste demonstrații s-au transformat în prezent, mai ales în metode de publicitate mai agresivă sau nu, și de asemenea de stimulat ego-urile. Cât de deosebite erau demonstrațiile clasice față de cele de arte marțiale din occident… (Un subiect pentru o altă postare )
Ca formă de antrenament, Kata nu ar trebui să fie un teatru, sau doar o convenție seacă în care unul câștigă mereu și adversarul său cade sau cedează singur sau se aruncă la sol doar pentru că asta este scris în textul școlii. Există lucruri care nu pot fi scrise, descrise sau înțelese, precum acel ” Waza o Nusumu” – a fura tehnică sau meserie cum spunem noi. Sigur, există o parte convențională în Kata, dar există întotdeauna și elementul de practică liberă, întotdeauna trebuie să existe un element surpriză, care ridică pulsul și face ca aceste tehnici vechi să capete Viață! Atacatorul trebuie să-și facă treaba corect și sincer și fără să-și rănească partenerul, liber la rândul său să atace când vrea. Uke, cel care se apără, trebuie să poată evita atacul mai întâi, fără a își pune problema tehnicii și a câștigului. Aici este adevărata autoapărare. Și, desigur, Uke poate fi lovit pentru că la început nu poate face corect, dar totul va căpăta formă și sens pas cu pas. Trebuie dezvoltată practica având în vedere Pericolul și Frica iar asta nu înseamnă a folosi forța sau a răni pe cineva.
Îmi aduc aminte de Ishizuka sensei cu felul său de a oferi ”Happy Pain” și mai ales relaxat, râzând fără nici un pic de răutate. Era acolo bucuria pură de a transmite durerea potrivită dar mai ales multă, multă grijă! Și deja aceasta este o practică în sine, un prim strat. Apoi, sensei poate dezvălui alte straturi ale tehnicii, pentru că un Kata ascunde multe straturi: prize care se transformă în lovituri, pași care evoluează în lovituri de picior ascunse, proiecții care de fapt pot fi ruperi și dizlocări (koppo) și multe altele nu în funcție de kata, ci de profunzimea celui care o predă. Un proces în care poți recunoaște efectiv stilul unui anume profesor, ceea ce face procesul de transmisie (伝 den) și mai puternic / autentic.
Am ajuns în Japonia căutând tehnici ”eficiente” și poate „secrete” și am descoperit, după mulți ani/călătorii, doar Maeștri și Oameni care și-au deschis Inima pentru mine, exemple reale și sincere de „Kokoro no Budo” – arte marțiale practicată cu Inima, de o conștiință plină de compasiune ”Jihi no Kokoro” Mulțumesc din nou celor care mi-au îndrumat pașii pe această minunată cale – Hatsumi sensei, Ishizuka sensei, dr. Kacem Zoughari și, Shimazu sensei din Yagyu Shingan Ryu și Machida Kenshinsai sensei al Enbukan Dojo (Takeda Ryu aikijutsu, Enshin Itto Ryu batto jutsu) Dacă vi se pare interesant, vă așteptăm cu drag la Raiden Dojo București pentru a descoperi lumea minunată și complexă a Artelor Marțiale clasice – Aikijutsu, Ninjutsu, Iai și Kenjutsu, de asemenea arte interne precum Taijiquan și Qigong, predate de oameni cu experiență în jurul cărora sunt din nou oameni extraordinari, gata să învețe. Nimic competițional, doar practică de dezvoltare personală, integrală, somatică, mentală și spirituală, mereu în armonie cu prinicipiile artelor noastre învățate direct de la sursă.
Cu drag, Cristian Laiber ,
Raiden Dojo București
marti / vineri 20.30 – 22 Ninjutsu & Aikijutsu
vineri 19 – 20.30 Taiji & Qigong
sambata 10 – 12.30 Iaijutsu & Kenjutsu
Sala de Judo a lic. M Eliade, Splaiul Independentei, 315-317
Prima ședință gratuită !
Video în limba română:
Video în limba engleză: