”Ce prețuiește un războinic este Integritatea. Integritatea este ca oasele corpului uman. Fără oase, gâtul nu poate sta drept, mâinile nu pot ține lucruri și picioarele nu pot sta vertical.
Chiar dacă un om are talent și cunoștințe, dacă nu are integritate, nu poate sta în lume. Dar dacă are integritate, poate fi totuși un războinic, chiar dacă este neascultător și nepotrivit”.
Yasuomi Maki (真木 保臣, 1813 – 1864 )
Yasuomi Maki sau Izumi Maki nu este un personaj foarte cunoscut al istoriei Japoniei sau al artelor martiale. Dar citatul de mai sus l-a propulsat direct în celebra lucrare ”Bushido” a lui Inazo Nitobe (despre care am mai vorbit ca încercând să redefinească un concept, să îl inventeze, mai mult sau mai puțin)
L-am descoperit pe Yasuomi Maki studiind transmisia școlii Takeda în Fukuoka dar și în Aizu. Maki era originar din domeniul Kurume și era un oficial al templului Kurume Suitengu (Shinto), un mare pasionat al școlii filozofice Mito Gaku (venind chiar în Mito pentru a studia) dar și un puternic militant Sonno Joi (contra străinilor în Japonia respectiv contra shogunatului).
Se pare că avea experiență în faimoasele tehnici de suliță ale școlii Hozoin Ryu dar și în complexa școală Shingyoto Ryu și posibil – Jigen Ryu kenjutsu și în Jujutsu clasic. Toate acestea l-au ajutat să pună bazele practicii moderne de baionetă Jukenjutsu, folosită de armata japoneză a restaurației Meiji.
Deși Yasuomi Maki a murit în 1864, înainte de fondarea oficială a Genyōsha (1881), idealurile sale naționaliste și militante sunt congruente cu cele ale acestei asociatii de importanță deosebită în re-afirmarea școlii Takeda din zona Fukuoka.
Genyōsha (#玄洋社) a fost o societate secretă fondată în 1881 de Tōyama Mitsuru în Fukuoka, cu scopuri naționaliste și expansioniste. Inițial, grupul era format din foști samurai și activiști care sprijineau ideologia ”Sonno Joi” ( „Respect împăratului, alungă barbarii”). Este posibil ca discipolii lui Izumi Maki sau cei care i-au continuat învățăturile să fi avut legături cu acest grup, influențând și dezvoltarea școlii Takeda Ryu Aikijutsu.
Maki a murit într-un act de sinucidere alături de alti 16 samurai in incidentul de la Tennozan, urmăriti fiind de multi samurai din Shinsengumi si din Aizu. Inspirat de Kusunoki Masashige pe care îl celebra anual într-un festival, Maki a scris și un poem înainte de moarte: ”Îngropat în stâncile Muntelui Oyama, este spiritul Yamato al anilor mei”.