Când două nume mari precum Musashi și Masamune sunt plasate împreună, succesul este garantat, mai ales la străini dar nu numai. Iată că NHK, unul dintre cele mai populare canale de media din Japonia își continuă politica de promovare cu orice pret a unor nume oricum cunoscute dar nu în cel mai corect cadru istoric. Pare că trendul de stat ”Cool Japan” și încasările primează în fața istoriei..

Musashi nu este doar numele unui mare și controversat samurai / ronin japonez dar este și numele unui sat (unde el s-a născut, după una din teorii) și mai ales este numele unei provincii, unei întinse zone de câmpie ce se întinde cuprinzând Tokyo – Saitama – Kanagawa – Yokohama. Ca urmare, numele Musashi apare în Japonia legat de transportul în comun în aceste zone și nu numai, fără nici o legătură cu samuraiul rebel cu același nume, făcut celebru peste hotare mai ales de romanul cu același nume, publicat în fascicule în perioada interbelică de Eiji Yoshikawa cu o anumită agendă în acord cu politica de atunci a Japoniei interbelice…

Confuzia poate fi creată de recentul și foarte interesantul de altfel documentar al NHK despre una din săbiile Masamune păstrate de familia Tokugawa (ultima linie de shoguni ai Japoniei medievale) care lasă să se înțeleagă faptul că celebrul Miyamoto Musashi ar fi avut această sabie ceea ce nu este deloc confirmat istoric. Curatorul muzeului face afirmații vagi, fără susținere istorică și e păcat venind chiar de la un muzeu absolut deosebit! Am fost și la prima locație a Muzeului Săbiilor în Japonia prin 2012, mult mai redusă ca spațiu expozițional iar cel nou chiar este spectaculos, pe mai multe etaje, mereu cu alte săbii expuse spre vizionare. Plus un superb parc în care este situat muzeul, aproape și de muzeul si marea arenă Sumo din Tokyo.

Revenind, sabia expusă recent se numește Musashi Masamune 武蔵正宗 – consemnată a fi intrat în patrimoniul ramurii Kii a familiei Tokugawa (cunoscută și ca Edo Tokugawa ). Celebra familiei Hon´ami 本阿弥 de evaluatori de săbii ale shogunului, atestă în documente prezența acestei săbii pe care o numește Musashi Masamune doar din motive geografice, fără a menționa vre-o legătură cu Miyamoto Musashi. Chiar dacă era în relații bune cu Hosokawa mai ales dar și cu clanul Kuroda, nelucrând totuși ca angajat / vasal al vreunui daimyo local, ar fi fost extrem complicat pentru Musashi să aibe o astfel de sabie atât de prețioasă. În plus la câte legende oricum există despre el, sigur s-ar fi scris mult și despre el și una din rarele săbii Masamune existente, dacă ar fi avut-o. Din cercetările mele pe această temă, se pare că Musashi ar fi avut o sabie forjată de Kinju din Seki nesemnată (mumei) pe care ar fi folosit-o și contra clanului Yoshioka. Mai târziu a mai avut o sabie Kaneshige, un fierar contemporan cu el care devine introdus de Musashi, armurier personal al lui Tokugawa. Ulterior Kaneshige este chiar maestrul marelui Kotetsu, revigorator al artei forjării săbiilor perioadei ShinShinto (a doua jumătate Edo).

Subiecte interesante despre care se pot spune multe și voi reveni.

Micul documentar poate fi vizionat aici:

https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/shows/6059005/

Cristian Laiber
Cristian Laiber