Cate ceva despre legenda Togakushi Jinja – templul in jurul caruia se spune ca s-a dezvoltat traditia Togakure Ryu Ninpo 戸隠流 忍法 ,

Cele 2 ideograme care alcatuiesc Togakure se traduc prin 戸 “usa” si 隠 “ascuns” iar sensul nu este de “usa ascunsa”, ci mai degraba de “usa care ascunde” ca si in Hagakure – “ascuns de / sub frunze” – lucrare celebra despre idealurile samurailor.

Denumirea de Togakure provine de la satul si templul Togakure. Obiectul aflat in sanctuarul templului din Togakushi este o piatra iar templul este dedicat zeitei shinto a dansului, Ame Uzume no Mikoto 天宇受売命.
Este vorba de o parte a mitologiei Shinto unde, Zeita Amaterasu a Soarelui, suparata pe fratele sau, s-a baricadat intr-o pestera folosind un bolovan, privand astfel lumea de lumina. Zeii toti au inceput sa caute solutii, iar zeita dansului, Ame Uzume no Mikoto a inceput un dans in egala masura hazliu dar si provocator incat Zeii toti adunati acolo faceau o harmalaie de nedescris….. Curioasa, Amaterasu a parasit incet pestera, pentru a vedea ce se intampla afara… Profitand de acest moment, un zeu care veghea intrarea a blocat-o cu bolovanul pentru ca zeita Soarelui sa nu se mai poata ascunde din nou. Rugata de toti zeii sa revina pe cer si sa isi reia statutul divin, Amaterasu a ramas de atunci pe cer, oferind tuturor Lumina ei.
Legenda spune ca piatra din Togakushi este chiar acea piatra care a tinut Soarele mereu afara…ascunzand astfel pestera.
Este interesanta si una din emblemele templului – Kama Manji (鎌卍) un fel de zvastica alcatuita de fapt din 4 seceri, simbol al bogatiei agricole.

Kama era si una din armele favorite ale Ninja, usor de camuflat ca o unealta uzuala. Exceptie fac OGama si Kusari Gama folosite in razboaie, arme redutabile contra samurailor cu sabii si nu numai.
Shuko – tipice pentru Togakure Ryu, erau la origine niste gheare metalice folosite de taietorii de lemne pentru a agata si cara mai usor bustenii. Ninja au gasit o intrebuintare perfecta acestor ustensile in a bloca loviturile de sabie.
Actualul Soke al scolii este Hatsumi Sensei care a primit scoala de la maestrul sau Takamatsu sensei.
Mai multe despre scoala aici:

http://en.wikipedia.org/wiki/Togakure-ry%C5%AB

Cristian Laiber
Cristian Laiber