Nu știu alții cum sunt, dar eu când vreau să prind curaj și să am impresia că pot, că sunt bună, mă uit la colegii de la Raiden Dojo care practică Taiji și Qigong. Privindu-i din colțul meu de sală sunt absolut convinsă că pot și eu să fac mișcările respective, simplul fapt că mă uit la ce fac ei, mă încarcă pozitiv, îmi dă un soi de curaj nătâng. E ca atunci când te afli într-o bibliotecă bună, inspiri profund și simți că absorbi prin toți porii înțelepciunea din toate cărțile din jurul tău. Te „încarci” cu energia lor. Așa simt eu când îi privesc pe colegii mei.
Pe de altă parte, când vreau să verific cât de descentrată sunt, mă duc și încerc să practic Taiji & Qigong. Până când nu m-am alăturat colegilor mei și am încercat să practic, eu nu am crezut că este posibil așa ceva. Din prima secundă în care am încercat să mă așez într-o poziție care, de la distanță părea extrem de simplă, m-am umplut de puncte roșii care urlau la mine că nu e ce trebuie. Atât de evident era că nu fac bine, și atât de conștientă eram de acest lucru încât inițial, m-am speriat foarte tare! M-a intrigat! M-a frustrat! Era de necrezut! Nu mi s-a întâmplat niciodată să simt atâtea defecte, hibe, blocaje, tensiuni în corpul meu din prima secundă în care am încercat să mă așez într-o poziție (era Țărușul). Dar așa cum norii negri nu întunecă curcubeul, ci îl arată mai bine, la fel făcea și Taiji-ul cu mine. Mi-a arătat fără menajamente defectele mele. Mi-a spus sincer unde am de lucrat. Până la urmă, Marin Preda avea dreptate: „nu am știi cât de frumos este cerul dacă nu ar avea nori pe el”.
Desigur, și la Ninjutsu și la Sabie japoneză, ba chiar și atunci când am încercat de câteva ori Aikijutsu, mi-am dat seama de unele lucruri pe care nu le stăpânesc sau care nu se leagă între ele, am fost frustrată, m-am supărat pe mine, dar niciuna dintre aceste trei discipline nu mi-a aruncat găleata cu hibe în față, așa cum a făcut-o Taiji-ul. Au fost și sunt în continuare mai blânde cu mine. Da, Taiji-ul a fost pentru mine un duș rece, dar uneori ai nevoie de așa ceva pentru a putea schimba ceva cu adevărat la propria persoană. În plus, a-ți cunoaște vulnerabilitățile, înseamnă a fi puternic. Și chiar ai șansa să devii foarte puternic când practici Taiji & Qigong. E despre acceptare, e despre eliberare, e despre cunoaștere de sine, e despre calm, despre control, e despre gestionarea emoțiilor, e despre curățare…. Nu-i ușor, dar e frumos!
Pentru cei care vor să facă mișcare și vor să învețe să își folosească corpul corect, cursul de Taiji și Qigong este răspunsul.
Dacă îți plac provocările, atunci vino la Taiji! Nu există provocare mai mare decât a lucra cu propriul corp, cu propriile limite, cu propria minte.
Vineri, 26 aprilie, sărbătorim World Taiji & Qigong Day printr-un curs gratuit la Raiden Dojo București (Splaiul Independenței 315-317), de la ora 19.00. Vă așteptăm!