“Sa zicem ca esti intr-o lupta cu sabia si simti ca adversarul vrea iti taie incheietura. Daca practici Setsuninto (殺人剣 sabia care ucide), il vei impiedica sa isi atinga tinta. Adica iti modifici postura, pozitia, distanta. Acum insa resetezi practic toti parametrii luptei si va trebui sa percepi din nou unde va veni noul atac din partea adersarului tau. Si toate acestea in timp ce incerci sa creezi si o deschidere sa poti ataca si tu … Si aceasta poate merge la nesfarsit. Indiferent cat de bun, rapid, puternic esti, adversarul va fi mai bun, mai rapid sau poate mai puternic.

Practicand insa Katsuninken ( 活人剣 sabia care “de viata”) – atunci cand percepi ca adversarul vrea iti taie mana, pur si simplu il lasi sa o faca. Sincer si onest vrei si tu acest lucru. In acest fel reduci total orice fel de variabila a luptei la un singur lucru pe care deja il stii, ca iti va taia mana. Si atunci trebuie doar sa potrivesti ritmul si sa preiei controlul. Nu trebuie sa fii mai puternic sau mai rapid decat el si doar suficient de rapid si de puternic”.

– Yagyu Nobuharu-sensei

Este relativ usor de explicat conceptul si mult mai greu de pus in practica dar Yagyu Shinkage cat si Yagyu shingan au numeroase metode (kata) de a ajuta practicantul sa ajunga la aceasta stare de non combat oarecum, asemanatoare cu acel WuWei de la chinezi (actiune prin non actiune, un minunat concept taoist).

Daca acele kata se invata pentru forma, practicantul va avea mai multe limitari poate decat inainte, creativitatea ii va fi canalizata si inchisa in sisteme rigide. Yagyu Nobuharu a atins mai sus, pe scurt, scopul acestor kata, exercitii aparent formale – si rolul lor paradoxal, de a arata o cale catre o spontaneitate practica si eficienta chiar si in viata de zi cu zi, nu doar in dojo. O arta martiala utila doar in dojo, este in mare parte, o piesa de muzeu. Conceptele ei, trebuie sa mearga dincolo de sabie..si sa atinga “Kokoro” – constiinta practicantului, care trebuie sa fie treaza in fiecare moment, receptiva si clara pentru a putea da mereu cel mai bun feedback la tot ce se intampla in jurul nostru. De asta cred ca aceste arte martiale, concepute acum cateva sute de ani, si duse mai departe de generatii de oameni care au suferit din plin pentru ele…sunt extrem de utile si in zilele noastre, chiar daca eventual utilitatea nu mai este aceeasi ca la prima generatie. Si clar, utilitatea s-a schimbat mereu, pentru ca odata cu fiecare generatie au aparut alte variabile si esenta a constat mereu in capacitatea de adaptare Rin Ki o Hen!

Cristian Laiber
Cristian Laiber