Aceasta pictura a mea se numeste Hikan Densho 秘巻伝照 și reprezintă o lumânare arzând cu flacara ce radiază lumină din centrul sau. In crestinism persoana care radiaza lumina este considerata un sfant.

Lumina este un simbol al lucrurilor remarcabile. Indiferent ca aceasta lumina vine de la Soare sau de la o lumanare, toate aceste surse de lumina încetează să mai emită la un moment dat. Cât timp ele stralucesc, ele sunt o expresie a vieții ce contine “Ki”. Caracterul folosit pentru Ki (energie), poate fi și cel folosit in a scrie KiKai 機会 (sansa) sau KiSetsu 季節  (anotimp). Sau exista chiar un alt mod de a scrie Ki folosind ideograma pentru inimă / conștiință – Kokoro 心  si care poate fi de asemenea folosit și pentru a scrie Kisetsu.

     Persoana care este “Denshosha” 伝承者 (detinatator al unei transmisii) cunoaște esenta acestei lumini si o pretuieste la maxim. Lumina ce radiază dintr-o flacara aduce cu ea caldură si ghidare – măcar pentru moment. Dar a sta chiar lângă flacără unde este mult prea fierbinte, poate provoca arsuri grave sau chiar moartea. De aceea se spune că până și cea mai mică insectă poate călatori pana la capătul lumii daca s-ar agata de coada calului. Deseori insectele zboară direct catre sursa de lumina si se ard, poate de aici zicala cu a folosi mai bine calul … Cu aceste sensuri in minte, cel mai important lucru pentru o persoana care este un gardian al traditiei este sa evalueze ceea ce radiază lumina.

   Aceste lucruri puse in valoare de lumina, trebuie cunoscute cat mai bine ! Urmariti-le cu mare atentie. A fi capabil sa faci asta cu Bufu Ikkan 武風一貫 este vital. Si nu vorbim de un “curent ” marțial – este vorba de Fubo 風貌 – calităti personale – extrem de valoros. In cazul practicantului de arte martiale, a avea Fubo este extrem de important in a crea oameni de buna calitate pentru generatiile urmatoare dupa ce voi nu veți mai exista.

Cristian Laiber
Cristian Laiber