Mâine dimineață devreme, vom avea un moment astronomic / astrologic special, echinocțiul de primavară, Shunbun-No-Hi (în Japonia) o oportunitate de a percepe echilibrul energiilor cosmice (ziua egală cu noaptea), de a descoperi conexiuni (musubi) în plan vertical și orizontal. Acest moment rar de echilibru al ritmurilor cosmice pe care îl putem constientiza și interioriza din plin, conștientizând Genki (YuanQi) – energia sursă, orice ne ancorează puternic de un trecut pozitiv (cultul strabunilor), către care trebuie sa ne îndreptăm cu multumire si recunoștință (Kansha).

Primavara astronomică & astrologică va începe de fapt din acest moment, guvernată de elementul Lemn, cu Ficat si Vezică Biliara ca organe asociate. Orele asociate fiind 11 pm – 1am respectiv 1-3am, ele corespund momentului schimbarii zilei, o oportunitate către un KI nou, misterios, plin de potențial. Aceasta va fi și tema noastră din următoarele luni la grupul nostru de studiu de arte interne Taiji si QiGong – Bucuresti și voi atinge acest subiect și la celelalte discipline care nu au cum să nu fie și ”interne”

Ca ilustrare grafică am ales o amintire frumoasă din Okinawa, un mormânt tipic al populației vechi din Ryukyu în formă de carapace de broască țestoasă, Kamekoubaka – 亀甲墓 (regăsit un an mai tîrziu la vechea populație Hakka din Taiwan) Forma broastei testoase este o reprezentare a pântecului matern, o reintoarcere la sursă și după moarte. In vechile credinte din Ryukyu, mormântul este și un suport pentru familia aflată in viață, o punte de legatură intre două lumi. În trecut în spațiul interior al construcției, în partea cea mai de jos, se antrenau pe ascuns vechii maestrii ai Tode / Kenpo Okinawaian pentru a evita ocupația japoneză. Practica spirituala din Okinawa este extrem de interesantă și îi datorez multe și pe acest plan lui Hokama sensei – o adevarată enciclopedie de cunostinte practice și teoretice.

O primavara minunată tuturor, plină de un suflu nou si de bun augur !

Cristian Laiber
Cristian Laiber