Noul Shogun FX – deși producătorii pare că s-au străduit în mare să respecte niște reprezentări istorice, la capitolul săbii / Katane, au dat-o in bară (și nu doar odată)

1. Toate săbiile folosite în toate scenele au nodul formal al șnurului (sageo), nod folosit DOAR când sabia este expusă / nefolosită. Cel care folosește Katana știe ce are de făcut cu Sageo (șnurul respectiv) în funcție de școală / clan :

Yagyu, ca bodyguarzi, legau teaca în centură în interiorului palatului (pentru a îngreuna mișcarea de scoatere, conform legilor de purtarea sabiei la interior)

– multe școli moderne de iai copiază tehnica de legare în față a șnurului , preluată de la Hiromichi Nakayama ( Kendo, DNBK înainte de război) , fără ca aceasta să fie reprezentativă pentru majoritatea școlilor de koryu iai. Deci un alt caz de ”tradiție inventată” (Hobsbawn & Rangers)

– alte școli o aruncă dupa teacă în spate

Yamamoto Ryu o înfășoară pe teacă dar cu sens.

Oricum mai toate școlile de sabie aveau și secretele lor transmise oral despre asta – ”Sageo no Kuden” și de aceea acel nod formal nu se folosea niciodată când sabia era purtată. Ar fi ca și cum ai purta cravata cu tot cu țiplă la gât.

Sigur, nimeni nu e perfect dar dacă era măcar un practicant de sabie pe acolo, se puteau remedia simplu, doar desfăcând șnurul.

Alte inadvertențe istorice în zilele următoare.

Sau poate ați mai remarcat și altceva ? ( Hint – tot la săbii )

Oricum, vizionare plăcută în continuare!

Și dacă doriți să aflați mai multe despre tradițiile autentice ale samurailor, săbii, folosirea lor, arte marțiale, vă așteptăm la Raiden Dojo Bucuresti :

Calea Sabiei Japoneze – Iaijutsu & Kenjutsu, Bucuresti

Aikijujutsu Bucuresti – Takeda & Daito Ryu 合気柔術

Ninjutsu Bujinkan in Bucuresti

Cristian Laiber
Cristian Laiber