Am experimentat o nouă (pentru mine) terapie tradițională extrem de veche și folosită și pe la noi – ventuzele. Am aflat de ceva timp că se practică și o formă mai ”intensă” a ventuzelor, numită Hijama, dezvoltată pe filiera musulmană pentru că și Profetul a menționat această terapie în Coran!

Deci, am zis să experimentez cât mai aproape de sursă și iată-mă în Turcia, la clinica privată a dr. Cihan gata să îmi ”jertfesc” sângele pentru a învăța mai multe despre asta.
Lucrurile nu sunt deloc simple, se recomandă o pregătire prealabilă, dietă vegană / post cu 1-2 zile înainte și încă 2 zile după. Coranul recomandă chiar anumite zile și ore favorabile bazate pe calendarul lunar ceea ce este foarte interesant dar nu este universal respectat într-o Turcie adaptată în mare măsură lumii moderne. Terapeuții buni își învață pacienții să respire abdominal pentru că aceasta calmează și e mai comodă în timpul procedurii, așa că m-am bucurat să redescopăr această respirație și aici, nu doar în Qigong și arte marțiale.


Și încă ceva interesant, se pot pune diagnosticuri complexe după culoarea și textura pielii în timpul procesului, în funcție de densitatea cheagurilor mâloase de sânge amestecat cu limfă extrase!!! Practic, Hijama înseamnă ”a extrage” și este o practică des întâlnită în multe societăți tradiționale, sigur și la chinezi dar și la noi știu că erau persoane pricepute în ”a tăia sub limba”…

Avantaje conform teoriei Hijama:
– stimularea organelor implicate în producția de sânge (măduvă, ficat, splină)
– circulație sanguină îmbunătățită
– stimulare sistem imunitar
– stimularea endorfinelor
– efecte pozitive în afecțiuni musculo-scheletice (dureri de spate, de umeri, cervicale)
– efecte pozitive în cazul durerilor de cap, anemie, chiar și unele cazuri de artroză ( durere de la calcifiere)

Ca experiență personală, procedura în sine a durat cam 20 de minute în care m-am bucurat să ”renunț” la un amestec mâlos de sânge și limfă care a ieșit prin mai bine de 400 de crestături fine de sub 11 ventuze! Și chiar nu doare, ventuzele sunt de unică folosință, se dezinfectează zona înainte și după. Apoi se folosește un ulei tradițional pentru închiderea rănii și se pun bandaje pentru 24 de ore. Am pus și poze cu inciziile aproape vindecate dupa scoaterea bandajelor azi.

Efecte ? Ei bine, e o stare de ușurare, de claritate mentală și care cumva îmi favorizează chiar o stare de interiorizare. Oricum nu se recomandă activitate fizică după așa că o mică retragere îmi face bine. Și visele au fost interesante seara trecută așa că sigur , ca și în alte terapii, curățarea nu este doar la nivel somatic deși aparent așa pare. Dar la nivel somatic sunt stocate o multitudine de emoții și traume așa că se pot desfăsura procese chiar intense după aceea, pentru cine permite desigur ca acestea să aibă loc. Și la mine au fost din plin, pentru că vrem – nu vrem, ”ducem în spate” atât de multe…și e tare bine să mai scăpăm de ele. Seamănă puțin cu terapia cu Ortegitas (un fel de urzici) din Columbia.


Mâine va fi ultima zi și am să discut și posibilitatea unui seminar de terapie Hijama în București în partea a doua a anului, deci urmăriți postările noastre…

Cristian Laiber
Cristian Laiber