Experienta (sino-)okinawaiana direct de la sursă, alaturi de dr. Hokama sensei, 10 Dan Goju Ryu Karate & 10 Dan Kobudo, in 2016. O ocazie deosebită de a experimenta un alt univers cultural și spiritual și de a îmi mai dărâma niște mituri despre artele marțiale din Ryukyu (localnicii preferă denumirea veche în locul celei japoneze de Okinawa).
– Hokama sensei folosește priza alunecătoare pe armele lungi în Kobudo ( față de mitul generic că priza este fixă)
– Hokama sensei folosește chiar și arme flexibile
– lucrul pe senzitivitate, TuiShou, kata-uri pentru lucru pe energie internă, plante medicinale și chiar FengShui-ul este la el acasă în dojo-ul lui Hokama sensei.
– construcția dojo-ului său respectă reguli de geomanție și șamanism vechi din Ryukyu. Chiar am avut niște ore bune de discuții pe aceste teme.
Cred că venisem aici nu doar pentru un Karate de calitate, ca practică de optimizare holistică, umană cât și ca modalitate de reconectare profundă la sine, la mama Pământ, la strămoși, la o stare ”alterată” (eu i-aș spune mai aproape de natură) de conștiință. Și am găsit o parte din acestea la Hokama sensei care este foarte bine conectat la universul spiritual din arhipelag, la network-ul de șamanism feminin ancestral din Ryukyu, la originile sincretice ale practicii, o practică șamanică chinezească amestecată cu rituri locale peste care au venit mai târziu taoismul și budhismul. O cultură locală foarte bogată și interesantă, umbrită un pic de cea niponă forțată dar care nu a suprimat tradițiile locale.
Asta scriam în 2016:
Dupa 26+ de ore in 3 avioane si transferuri anexe, un dus scurt si ajung fix la cursul de seara al lui Hokama sensei 10 Dan Goju Ryu Karate & Kobudo. Autor a peste 23 de carti si cateva DVD-uri, Hokama sensei este o enciclopedie fantastica in Karate-ul okinawaian, cu un doctorat in evolutia acestei arte martiale ca parte a culturii okinawaiene dar si posesor al Muzeului Karateului din Okinawa. Karate-ul de aici include arme, puncte vitale folosite medical si martial, tehnici de masaj, de echilibrare energetica, folosirea plantelor si a ceaiurilor si nu numai…Greu de descris bucuria de a fi aici, in Okinawa, pentru a continua o practica si un vis incepute prin ’86…
Revenind la curs: dupa o incalzire alerta si interesanta, am practicat ajutat si de shihanii sai : Sanchin no Kata, kata de arme – Nunchaku, Bo, Tonfa, aplicatii de Hazushi kata (eliberari din prize – Saifa) si am incheiat cu tehnicile de respiratie din Tensho / Rokkishu. Minunata aventura numita Okinawa abia incepe, alaturi de oameni minunati carora le multumesc pentru sufletul deschis cu care m-au primit si cu care ma indruma !