Studiile mele despre moștenirea culturală, marțială și spirituală a școlii Takeda devin uneori extrem de interesante și așa am găsit recent un excelent pasaj al lui Yamamoto Kansuke (1493–1561), general și celebru strateg al clanului Takeda care descria trei tipuri majore de oameni / elevi (și se poate extrapola)

Heiho-zukai. Persoana care înțelege scopul învățăturilor profesorului său. Fără idei personale, nu exersează, nu are experiență proprie așa că va deveni ”profesor”, doar cu teoria nu și un practicant. (”repetitor” sau ”teoretician” i-as spune eu, refugiat mai ales în mental, într-o logică perfectă dar uneori inutilă (tonul lui Kansuke nu pare a fi peiorativ ci doar acesta e clasat pe o treaptă inferioară de cunoaștere. Cel mai periculos e adăugat mai târziu în text)

Heiho-jin este persoana care nu învață toate tehnicile profesorului său dar le înțelege pe cele pe care le învață, prin urmare el se distinge deseori în luptă. ( ”practicant”, i-aș spune eu, un om valoros, muncitor)

Heiho-sha este cumva gradul maxim unde persoana, nu doar că învață și înțelege de la profesorul său dar și adaugă propriile idei despre eficacitate grație experienței sale pentru că practică asiduu. ”Este persoana care, luptând de zece ori, va câștiga de zece ori” – continuă Yamamoto Kansuke.

Astfel de persoane se mai numesc în Japonia si Tensai (care au inspirație divină) pentru că au acces la această sursă a Cunoașterii. Nu toată lumea îi place pentru că de multe ori sunt incomozi, non conformiști. Dar acești oameni sunt cei care și-au găsit Calea și ca să citez și un alt scroll foarte drag, de la Shimazu sensei, ”devin ei înșiși o flacără ce luminează drumul celorlalți” . Aș spune chiar că acesta este Omul căruia i se revelează și asta e tare frumos ca Dar pe care trebuie să știm să îl primim și să îl folosim.

Și pe finalul capitolului, Yamoto Kansuke,mai adaugă un tip de personalitate, chiar periculoasă: „Pe lângă acești trei, mai există Ha-heiho-sha. Această persoană se luptă foarte bine când este entuziast dar când se simte deprimat face numai prostii. Această persoană are impresia că strategia e parte din minte/suflet, așa că nu este nevoie de studiu. Cu toate acestea, ei nu își folosesc corect nici mintea nici sufletul, fugind atunci când le este frică și murind rușinos. Își dezonorează numele și aduc ruină asupra familiei lor.”

”Superficialul”, i-aș spune eu, exemplul viu de Transmisie alterată în sens negativ și care evident micșorează mult șansele unei viitoare tradiții )

Se poate extrapola în multe domenii, nu-i așa?

Cristian Laiber
Cristian Laiber