Ideea de a asterne aceste randuri a venit citind o nota despre un studiu Harvard despre efectele pozitive ale meditatiei, mai ales refacerea materiei cenusii.
Chiar asa este si din experienta personala nu pot sa spun decat ca este ceva de care am nevoie si care ma aduce mai aproape de mine, ma centreaza oarecum, imi consolideaza o axa centrala. Metodele de la care am plecat, in cazul meu, si pentru care am avut o anume afinitate sunt:
Mikkyo (un fel de cale samanica japoneza, preluata apoi si rafinata de budismul ezoteric nipon, inspirat de cel indian / tibetan) si
forme derivate din practica Tao – Qigong (care include si Taijiquan).
Odata pornita, practica meditatiei trebuie extinsa natural in cotidian, pur si simplu in mers, constientizarea respiratiei, asteptatul la rand si chiar o actiune dinamica de tip dans, lupta (arta martiala), munca (facuta cu pasiune), poate avansa de la dimensiuni artistice la unele spirituale. Fiecare isi poate construi o rutina proprie de reconectare cu el insusi pe care o poate aprofunda cat simte necesar. Vorbind odata cu un japonez, imi spunea ca el practica Golfu-Do 🙂 . Vazandu-mi fata putin perplexa, mi-a explicat cum incearca el sa aplice principiile Zen din Kyudo (tirul cu arcul) – identificare cu tinta, postura, respiratie, golirea treptata a mintii, focalizare pe gest in hobby-ul sau – golful. Extrem de interesanta si profunda abordarea.
Interesant este si salutul la japonezi – uzualul “OGenki desuka” tradus generic prin “Esti sanatos, esti Ok?”
Analizand kanji, ajungem la lucruri mai profunde: Genki 元気 – inseamna KI Originar /Sursa, iar intrebarea este daca esti (inca) conectat cu Ki-ul originar – Yuan Qi la chinezi. O schimbare majora de sensuri si profunzimi, nu? Procesul meditativ poate ajunge in functie de persoana, de la ceva dinamic la static sau invers. Sunt multe drumuri care duc in acelasi varf. Sau un ciclu si mai complet il prezinta un cunoscut koan Zen (chan):
Inainte de Zen, muntii sunt munti, dealurile sunt dealuri
Practicand Zen, muntii nu mai sunti munti, dealurile nu mai sunt dealuri,
Realizand Zen, muntii sunt munti, dealurile sunt dealuri.
Pentru cei care prefera, se poate inlocui Zen cu termenii de „initiere” sau pur si simplu practica / trezire.
Luati initiativa si TRAITI constient! Practica incepe PRACTICAND! Inceputul e mai dificil si depasirea rationalului, acceptarea a ceea ce suntem (tot Uke Kata ca si in arte martiale) pentru a curge natural in directiile dorite pentru schimbare si evolutie pe „Cale” .
Pentru cei ce inca prefera o abordare rationala, iata un clip de 8 min. al unei cercetatoare de la Harward care a realizat studiul de care vorbeam la inceput.
https://www.youtube.com/watch?v=m8rRzTtP7Tc