BUJINKAN SHIN KOKYU SANADEN – 3 exercitii de respiratie profunda in Bujinkan Ninpo

Există în Bujinkan trei exercițiile de respirație de bază – practicate zilnic de Hatsumi Sensei. Imaginile il prezinta pe Hatsumi sensei alaturi de unul din cei mai vechi elevi – Ishizuka sensei. Aceste exerciții vizeaza relaxarea corpului prin respirație profunda.

Ele sunt relativ ușoare și benefice pentru sanatate. Potrivit Hatsumi Sensei ele se fac de opt ori pe zi, prelungind respiratia in mod natural .

1. KOKYU SHOMEN HO

Stând în seiza, inspiram și în același timp se aplecam capul și umerii înapoi natural cât de mult putem. Expirați ducand capul și umerii în față, folosind greutatea corpului pentru a elibera cantitatea maximă de aer și goliți plămânii. Repetati de 8 ori.

2. SHIN SAYU KOKYU

Stând în seiza, inspiram și simultan rotim capul catre umărul drept n mod natural, cât de mult se poate. Expirați și simultan întoarceți capul și fixați bărbia la piept, utilizați greutatea corpului pentru a elibera cantitatea maximă de aer din plămâni. Repetati exercitiul și pe partea stângă. Repetati exercitiul de 8 ori pe fiecare parte.

3.SHIN SHINTEN KOKYU

Stam cu picioarele intinse in fata corpului, menținându-le împreună pe tot parcursul exercițiului si intindem brațele catre picioare. De aici, intindem bratele lateral și inspiram. Se expira inainte de aplecarea înainte și atingem degetele de la picioare cu mâinile. Este important pastrarea coloanei vertebrale cat mai drepte si privirea in fata. Această acțiune ne va ajuta sa elibera aerul din plămâni. Repetati exercitiul de 8 ori.