Zi libera la Universitatea din Kyoto pentru mine azi asa ca profit sa mai vizitez temple care mi-au ramas in amintire. Incep cu Kiyomizu-dera (清水寺, „Templul apei clare”) – un templu budist, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.
Kiyomizu-dera a fost cladit de un preot buddhist in perioada Heian (sec.8 ) in urma unei viziuni pe care a avut-o meditand in apropierea unei cascade.
In prezent cascada este dedicata lui Fudo MyoO (principiu masculin, activ, razboinic), templul in sine este dedicat zeitei compasiunii Kannon Bosatsu (QuanYin). Pentru ca am avut timp sa explorez mai bine imprejurimile templului am gasit si o statuie a lui En no Gyoja, intemeietorul practicii ezoterice Shugendo ( practica “aici si acum” a calugarilor din munti, Yamabushi) . De numele lui se leaga partea ezoterica a numeroase arte martiale inclusiv Shinden Fudo Ryu – tema a unui recent seminar de la Raiden Dojo Bucuresti.
Greu de povestit intreaga simbolistica pe care o au toate elementele multiplelor cladiri de aici ce alcatuiesc acest complex templu, restaurat de Tokugawa Iemitsu in 1633.
Dar traditia inseamna adaptare asa ca odata cu faima crescanda a templului dar si cu influenta sa religioasa in crestere, afilierea religioasa initiala a fost abandonata asa ca gruparea calugarilor de aici este una independenta din 1965! Si de acum 8-9 ani de cand am fost ultima oara aici cred ca am descoperit un nou buddha negru dedicat se pare succesului in afaceri!!! Noua sa statuie face putin nota discordanta cu atmosfera de alta data de aici dar se pare ca incet incet este acceptata si lumea cumpara amulete si cu noua zeitate locala 🙂 . Cu siguranta este utila pentru afacerile templului 🙂 .
Dar am sa las in urma lucrurile acestea umane si am sa raman cu gustul acesta de poveste si de legenda pe care il inspira aceasta locatie minunata propusa chiar la un moment dat pentru o noua lista cu minuni ale lumii… Locul clar inspira pace si liniste interioara in ciuda unei afluente masive de turisti in orice zi, mai ales dupa 9 dimineata (ideal de vizitat pe la 7-8 pentru a te bucura in liniste de templu si natura). Combinatia de pietre, muschi, apa, padure bambus si artar si lumina care ajunge la tine filtrata de perdeaua aceasta naturala completeaza un decor de poveste. Si care cu un pic de bunavointa poate deveni o meditatie frumoasa. Ah, si am uitat sa mentionez ca exista chiar si un tunel extrem de intunecat care putea fi inchis pe vremuri pentru izolarea in meditatie subterana – numit simbolic – pantecul lui Mahāpratisarā (un boddhisatva al budismului ezoteric = fiinta care jura sa nu se “elibereze” si sa ajute pana ce ultima fiinta se va “elibera”).