Traducere : 10.000 de schimbari (in exterior ) – Nici o schimbare (in interior)

     Acesta este un concept extrem de important indiferent de arta martiala practicata, legat de starea de spirit de a fi mereu pregatit, imposibil de luat prin surprindere.

    Iata cateva din gandurile lui Takamatsu Sensei despre Banpen Fugyo

     “Nimeni nu are cunoștințele necesare pentru a înțelege ceea ce evenimente se vor întâmpla mâine. Aceasta înseamnă că nu știm când viața noastră se va termina. Oricum, nu ar trebui să fim surprinsi de nici un fel de eveniment. Chiar dacă a existat o schimbare în procesul divin, adversarul ataca neașteptat, sau în cazul unui dezastru natural, tu nu ar trebui să fii surprins de nici un fel de eveniment. 

      Acesta este spiritul BanpenFugyo. “Banpen” 万 変 înseamnă “10.000 de schimbări” și “Fugyo” 不 惊 înseamnă “nici o surpriză.” Ceea ce o persoană trebuie să aibă în vedere în primul rând, este a avea grijă de propria viață. Este logic. Sanatatea, mentala cat si spirituala este necesara pentru a preveni accidentele.

Datorită entuziasmului tineretii am făcut o mulțime de erori de până la vârsta de 40 de ani. Acum ma spal cu un prosop cu apa rece in fiecare dimineata, ma plimb cu cainele meu si apoi scriu si caligrafiez. Cei cu o minte negativa mereu vor face lucruri rele. Chiar Ninja rău intenționati vor alungati. Acest lucru este aplicabil pentru orice stil de arte martiale”.