Am placerea să vă invit pe 13-15 octombrie la un seminar #special de Arte Marțiale, cu dr. Kacem Zoughari.

Seminar NINJUTSU – sabie scurta, lant, Jutaijutsu -autoaparare

Cui se adresează seminarul ?

Fiind un seminar, eu zic că oricine este binevenit și Kacem va face cu siguranță temele abordabile oricui indiferent de experiență sau lipsa de experientă. Kacem lucrează cu fiecare participant în parte, corectează și eventual personalizează tehnica pe nivelul fiecăruia dupa explicarea ei generică, ca detalii, principii, puncte vitale, aplicații cu și fără arme. Eu spun că un astfel de seminar este o inițiere, un fel de exemplificare despre ce se poate face. Nu e neapărat necesar sa putem face tot ce face el, dar vedem că se poate și asta inspiră în practica următoare.

De ce #special ?

Pentru ca intalnirea cu Kacem a fost pentru mine clar un eveniment Life Changing. L-am intalnit prima oara virtual, in numeroase articole extrem de interesante, despre Ninjutsu dar si despre alte traditii japoneze martiale si am realizat ca este unul din putinii experti Bujinkan preocupat si de evolutia altor scoli conexe, nu doar incorsetat de barierele puse de un stil anume sau de uneori chiar auto-impuse. Spuneam ca l-am intalnit virtual, gratie a numeroase articole publicate de el in publicatii de arte martiale din Paris. odata ajuns in Paris in anii 1999-2000, am incercat sa il caut si sa practic cu el. Am aflat ca este temporar in Japonia pentru un doctorat in artele martiale vechi, mai exact cu un studiu de caz pe transmisia miscarii vechi in Shinkage Ryu!!! Cu atat mai interesant mi s-a parut si abia in 2007 am reusit sa ne vedem la un seminar al lui in Slovenia. Un seminar in care aveam si eu peste 15 de ani de arte martiale, din care peste 10 de Ninjutsu si cu mai multi experti europeni si chiar si seminarii cu japonezi. Dar aceasta intalnire / seminar a fost ALTFEL. Am realizat cu stupoare ca desi vorbim in acelasi limbaj tehnic (al practicii Bujinkan Ninjutsu), tehnica lui, pe care o cunosteam (teoretic) mai avea ceva, MULT, care o facea de nerecunoscut… Si era un mare wow si un mare reset cu fiecare miscare demonstrata si explicata de Kacem. Era ca si cum el chiar stia si intelegea ce facea acolo fata de altii care exploreaza un domeniu inca in intuneric, fara a avea o familiaritate minima cu acel domeniu. Si mai era ceva, Transmisia, acel inefabil liant extrem de puternic care te face vas al unei traditii. Kacem transmitea foarte bine accente si nuante fine ale tehnicilor lui Hatsumi soke si Ichizuka sensei, pentru ca a trait acolo, aproape de ei mult timp si pentru ca, intr-un fel, a lasat sa fie patruns de Tot ce venea de la profesorii lui. Cumva nu filtrezi ce primesti asa cum vrei tu, si mai ales ego-ul si intelectul tau.. Esti luat de ”val” si devii parte a acestei curgeri care in japoneza se cheama ”Ryu” si se traduce si ca școală dar și ca transmisie, curgere de înțelepciune (somatică, strategică, militară, spirituală , etc) de la Maestru la Elev…

Si grație lui am ajuns apoi să practic la Ishizuka sensei în Dojo și apoi să îl înțeleg pe Hatsumi sensei poate ceva mai bine. Și m-am apropiat mai mult și de limba japoneză care transmite concepte atât de profunde și iată că acum, după niște ani impreuna, m-am apropiat și de un demers academic în studiul artelor marțiale tradiționale.

Și îl revăd cu multă bucurie de fiecare dată știind că mai sunt atâtea de învățat, de perfecționat. Și cred că e fantastic să poți lega cu o poveste reală, numită #istorie , tot ce practicăm în spiritul nu neapărat fix în felul în care probabil le practicau și generațiile trecute înaintea noastră. Și asta vine și cu multă responsabilizare dar și cu bucuria și de ce nu libertatea de a practica…

E greu de povestit această experiență dar vă invit cu bucurie la un seminar în care sper sa descoperiți că artele marțiale sunt ..#altfel.

Și vom lucra mai ales mentalitatea necesară unor tehnici contra cuțit vineri, apoi vom vedea ce strategie și mai ales cum trebuie să ne poziționăm ca să căștigăm cu o sabie scurtă la un atac cu sabia lungă. De asemenea vom descoperi cum Ninja foloseau lanțul ca armă improvizată și deloc în ultimul rând, tehnici extrem de suple de mână goală dintr-o reputată tradiție de Jujutsu folosită uneori și de Ninja (Shinden Fudo Ryu) Este chiar școala practicată de detectivul britanic ce a servit ca inspiratie pentru personajul Sherlock Holmes, in perioada în care se afla în Japonia! Și cred că este interesantă mai ales printr-o serie de proiecții și prize care fac aproape imposibile contra-procedeele.