Rasfoind publicatii stiintifice medicale, am dat peste acest articol ( https://anatomypubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ar.24503 ) cu siguranta interesant dar si speculativ pe de alta parte. E bine ca lumea medicala incearca sa se apropie cu mai multa atentie si criterii stiintifice de lumea exacta dar subtila a meridianelor energetice ale corpului (cunoscute si folosite atat in arte martiale cat si in terapiile traditionale asiatice, de la acupunctura pana la shiatsu si tehnicide manipulare si re-echilibrare osteo-musculare, fasciale, etc)

Autorii pleaca de la interpretarea acestor meridiane ( trasee subtile de energie) ca avand echivalent direct in structuri anatomice cunoscute, in nici un caz entități separate cu funcție specifică de canalizarea energiei Ki / Chi / Qi (気)

Ca practicant de arte martiale, de Qigong dar si ca terapeut cred ca aceste meridiane pot fi cel mai bine cand functionalitatea lor este simtita, diagnosticata cumva. Si asta se intampla cel mai sigur si riguros cand ai un Maestru care este capabil sa iti dea exemple. Atat de a simti cat si de a manipula aceasta energie dupa aceea.

Exista acele meridiane numite “musculo-tendinoase” dar mai sunt si altele cu trasee mult mai profunde. Pe baza experientei directe cred ca e vorba mai degraba de o suprapunere de efecte neuronale, circulatorii complexe. Efectele pe care noi le atribuim “energiei interne” sunt rezultanta unui cumul de procese precum inervația segmentară (distributia de nervi pe organe), zonele de referință ale unor puncte “cheie” ale meridianului, fluxul axonal, circulația sanguină și limfatică.

Si mai constat cu un fel de bucurie, ca plansele de acupunctura publicate generic in cele mai multe publicatii, nu au neaparat legatura cu punctele utilizate de majoritatea practicienilor buni. Acestia nu au nevoie de niste harti standard, pentru ca #Simt punctele, pentru ca nu toti avem aceste puncte in fix aceeasi locatie. Imi aduc aminte de Hatsumi sensei care ne spunea sa fim atenti la variatia de temperatura a punctelor de pe meridiane. Si Kimura sensei care imi arata cum uneori localiza punctele in afara corpului fizic. Si atunci fac mult mai mult sens foarte multe miscari din Taiji si Qigong. Cumva aceste planse sunt niste harti generice, niste copiute ale unor discipoli care nu simt inca si la care pot renunta odata ce le simti. Altfel, este ca si cum ai conduce cu regulile auto pe bord…

Si ca sa experimentam si #practic, va invit pe toti cei interesati la cursurile noastre de Taiji si QiGong, vineri de la 19.00 la sala de Judo a lic. M Eliade – Splaiul Indep. 315-317 (metrou P.Poenaru) (prima sedinta gratuita)
Si pentru aplicatii martiale va recomand cursurile noastre de Aikijutsu 合気柔術 sau Ninjutsu Bujinkan. Sau partea de sabie unde incercam sa intuim schimbari de energie si de constiinta, plecand de la o abordare somatica si o unealta, un vehicul de concentrare si conexiune – sabia (de lemn). Ma puteti contacta si pentru eventuale cursuri private sau terapie.
Zi minunata tuturor in care sa incercam sa ne indreptam atentia si asupra corpului nostru !

Cristian Laiber
Cristian Laiber