Încă una din poveștile mele favorite este cea a crapului încăpățânat, ce înota contra curentului. Mai exact, se povestește cum mai multi crapi aurii dintr-un râu, au decis sa înoate contra curentului curioși unde ar putea ajunge. Fiind mai mulți, au reușit să învingă împreună curentul stând în față când unii, cînd alții. Într-un final au ajuns la o cascadă ce părea de netrecut, așa că, au decis să se întoarcă, lăsând cursul râului să ii ducă spre locurile de unde plecaseră.

Unul dintre crapii aurii a refuzat totuși să plece. Luandu-si avânt din adâncurile râului, a tot incercat sa sară și să ajungă în vârful cascadei, fără a-si cruta nici un efort. Eforturile lui se spune, că au atras au atras atenția demonilor care, ca să îl batjocorească și mai tare, au înălțat și mai mult cascada. Se spune că după mulți ani de încercări, crapul a reușit sa sară pana în vârful cascadei. Atunci Zeita Milei si Compasiunii – Quan Yin (Kannon în Japonia), i-a recunoscut crapului nostru perseverența și determinarea sa, revelandu-i adevarata sa esență – aceea de Dragon, capabil de a strabate liber, în zbor – ceruri și universuri întregi.

Crapul cel auriu a devenit un Dragon de aur, o intruchipare a Puterii și a Forței, perfect egal cu restul Zeilor din Ceruri !

Simbolism și semnificație

Din cauza acestei legende, cu diverse variante, crapii aurii (Koi) sunt asociați cu multe simboluri pozitive în Asia. Ei simbolizează forța și perseverența, așa cum se vede în lupta lor cu cascada. Crapul contra curentului este și un simbol al unui destin împlinit. Vitejia si tenacitatea crapului a fost apreciată din plin de clasa samurailor in Japonia astfel ca imaginea crapului Koi este extrem de apreciata si aici..

Integritatea și caracterului său puternic îl fac pe crap, cu sau fară cascada sa fie o alegere populară și pentru stampe și, mai nou – tatuaje. Uneori apar chiar doi crapi, reprezentând cele două apecte complementare: masculin și feminin. Acvarii cu cate 9 crapi Koi sunt folosite in Feng Shui pentru prosperitate, bunastare, longevitate

În Alchimia Internă avem o corespondență similară, Crapul este “Apa” și Dragonul este “Focul”, inversarea celor două (Kan – Li) este o desăvârșire a Circuitului Interior, o armonizare a energiilor și o deplasare către echilibrul Wuji (starea de Non Dualitate) .

Aceste practici interne, #Taiji, #Qigong ne pot oferi căi practice de a face aceste transformări în energetica proprie și ne arată efectiv că stă în puterea noastră să descoperim “Dragonul” din noi sau măcar să înțelegem că obstacolele vieții ne pot ajuta să ne revelam adevărata Lumină și Esență…

Cristian Laiber
Cristian Laiber