Descoperind o scoala de sabie in Okinawa, derivata din tehnici ale temutilor pirati japonezi Wako – alaturi de Hisao Hanamoto sensei, Soke al Hachiman Ryu Batto Jutsu – un expert japonez stabilit aici, in Okinawa.

Pasiunea pentru KEN / IAI e prea mare ca sa stau departe de sabie chiar si in Okinawa. Stiam ca aici, s-a stabilit de ceva timp Hamamoto sensei – expert japonez din Kyushu care preda si Iai / BattoJutsu. Dansul este al 14-lea Soke al Hachiman Ryu Battojutsu Hamamoto-den – scoala familiala pe care a studiat-o cu tatal si bunicul sau. In paralel cu aceasta este si Menkyokaiden in Mugai Ryu iai – o scoala mai populara de Iai. Hachiman Ryu este mai interesant pentru ca pare legat de vremurile in care temutii pirati Wako faceau regulile pe marile in aceasta zona. Scoala contine 12 kata de Batto jutsu si un set de Kenjutsu (aplicatii), dar de asemenea si alte kata din alte traditii (betsuden) pe care Hamamoto sensei le-a invatat si perfectionat in timp.

Am fost primit calduros de sensei dupa prezentarea prealabila pe care mi-a facut-o un elev de al sau si am inceput direct antrenamentele la Naha Budokan. Sensei mi-a explicat foarte meticulos un set specific de Suburi – taieri in gol, folosite de ei ca incalzire, dar care cuprind se pare multe din principiile scolii. Shoden wa Okuden nari … ca de obicei – in partea de inceput stau cele mai profunde invataminte. Se pare ca exista si unele asemanari cu Shinkage Ryu care provine din Kage Ryu – scoala dezvoltata de celebrul pirat (initial) Aizu Ikosai. La curs, invat si repet primele kata, apoi sensei imi explica si cateva aplicatii la tehnica din Kata… restul ..data viitoare si abia astept! Nu e vorba neaparat de inca o scoala pentru ca e clar prea mult, e insa vorba de o experienta inedita cu oameni speciali, pasionati de ceea ce fac.