Pentru ca tocmai ne bucuram de o frumoasa Luna plina, imi amintesc ca master Cheng in Taiwan imi vorbea de importanta acesteia in practicile interne. Nu era un subiect prea discutat dar parea ca era cunoscut de multi si se lua in calcul aceasta importanta perioada a lunii. Luna are o importanta majora asupra vietilor noastre iar cei din vechime stiau si aplicau asta.
Si in Japonia se tinea cont mai mult de asta cat timp se folosea calendarul lunar. Odata cu trecerea la calendarul nou, s-au uitat multe. In Okinawa insa, Hokama sensei, facea multe conexiuni legate de circulatia energiei in Qigong , plante, meditatii cu intentie – ceea ce mai tarziu aveam sa gasesc mult mai evident in practicile ezoterice din America de Sud.
Dar iata o caligrafie de la Hokama sensei cu vechiul caracter pentru Ming 明 (Myo la Japonezi). In China se spunea ca acesta era unul din cele mai importante caractere si nu intamplator a fost chiar numele unei intregi dinastii (Ming 明) – ultima de chinezi autentici ( spre deosebire de cei ce i-au urmat Qing, manciurieni, nomazi initial). Termenul se obtine prin alaturarea ideogramelor de la Soare cu sensul de Lumina si de la Luna cu sensul de Claritate. Deci Lumina Clara! Iar in Japonia sensul ezoteric este explicat prin lumina pe care o inglobeaza atat Yin cat si Yang – asa cum imi spunea Machida sensei. Si asa se ajungea la o Lumina “completa” cu semnificatie spirituala, gen aura. Multe zeitati budiste au un nume ce se termina cu acest Myo.
Caligrafia pe care am primit-o reda diferit ideograma de la Ming (Myo) punand accentul pe Luna care se vede printr-o fereastra. Luna pare sa fie mult mai importanta aici, ca generatoare de ritmuri, ca element de transmisie a Luminii dar modulate intr-un anumit fel. Fereastra era de fapt Poarta de trecere, portalul prin care Noi ajungem sa ne conectam la Luna. De asemenea fereastra este si altarul sacru luminat la lumina Lunii pline.

In esenta este un moment energetic excelent pentru introspectii si practica interioara si de sanatate. Mi se pare foarte interesant cum la origine Soarele, desi Important la modul Absolut, nu apare in aceasta idee de stralucire sacra. Soarele este practic subinteles si Lumina sa prea puternica reusim sa o folosim prin intermediul Lunii, cu toate fazele ei. Voi reveni pentru ca subiectul este extrem de interesant si ideograma apare si in componenta talismanelor ezoterice din China / Japonia, asa cum le-a transmis Machida sensei.

PS. Tineti minte cat de important este punctul Ming Men in Qigong ? Este un capat al Centrului (#dantien#hara) si tot din acea zona de la nivelul rinichilor (apa, luna) spunea si #Musashi ca se incep unele tehnici de sabie!