Se spune că în prefectura Gunma exista un dojo unde se transmitea arta Ichiden Ryu ( Asayama Ichiden Ryu – o scoala populară în Edo, cu multe tehnici de arme si mână goală, un jujutsu relativ similar cu unele tehnici de Daito Ryu, de aici si interesul meu istoric colateral).


Scroll-urile ce contineau transmisia secreta a scolii erau pastrate la loc de cinste în acest dojo, la Kamiza (上座, “locul de sus” – peretele unde se afla în general, un mic altar ce face conexiunea cu stramosii și cu latura sacră a practicii). Legenda spunea că oricine, se va uita pe documentele secrete, fără inițiere, urma să orbească. De fapt, era o referire la un un alt tip de document care se semna (uneori cu sânge) la acceptarea într-o școală tradițională – ”keppan”.

Prin acesta, discipolul jura solemn să păstreze secretele școlii, în caz contrar obligându-se să accepte furia diverselor zeități (care, în acest caz, eventual îl orbeau). Ei bine, odată cu dispariția bruscă a maestrului, fără a desemna un succesor, elevii rămași au simțit nevoia de consulta documentele. S-a decis ca cel mai bine ar fi ca să le verifice doi dintre cei mai avansați elevi ca nu cumva doar unul să ascundă ceva sau să nu îi scape ceva… Zis și făcut, doar că la scurt timp după aceea, se pare că cei doi au orbit! Acest fapt nu i-a făcut pe elevi să se îndepărteze de textele secrete…ba din contră. Doar că și-au luat măsuri de precauție și așa a apărut superstiția că aceste texte trebuie consultate cu un ochi închis ca măcar acela să supraviețuiască eventualului blestem. 🙂

Și dincolo de această interpretare exoterică o avem pe cea ezoterică: sensei Machida îmi spunea că semnificația actului de a privi cu un singur ochi este o referire la a depăși dualitatea și a folosi ”al treilea” ochi. În raport cu practica ezoterică a lui FudoMyoO, gardian al înțelepciunii celeste, care uneori apare cu un ochi închis și unul deschis, sensul este că ochiul închis privește către interior și că acele cunoștințe trebuie aplicate în interior.

Cristian Laiber
Cristian Laiber