Totul în Univers este Energie osciland intre extremele Yin si Yang. Anotimpurile marcheaza aceste schimbari ciclice iar recentul echinoctiu de toamnă reprezinta începutul trecerii totale de la Yang (cald, solar, rational, masculin) la Yin (rece, feminin, intunecat, subconstient). Zilele se scurteaza, nopțile mai lungi si modificarea intensitatii luminii afecteaza clar biologia și ciclurile tuturor organismelor vii. In Asia, oamenii sarbatoreau această perioadă aparte de tranziție, aprinzand felinarele alaturi de familii, savurand mancaruri specifice și urmarind lumina lunii pline. Rugăciunile acestei perioade duceau intențiile lor mai ales pentru a asigura o recoltă rodnică. Dar si intentii de eliberare de lucruri inutile. Pentru ca Toamna este perioada anului în care natura se relaxeaza, se elibereaza de roadele sale. Frunzele cad si chiar si pământul se pregătește pentru iarnă.

Putem folosi energia tipica toamnei pentru a sprijini și a cultiva energia Qi. Mai exact, toamna exprimă cel mai bine elementul Metal, caracterizat de solidificare si de o energie in scadere. Cele mai bune practici Qigong din această perioadă se vor axa pe echilibrarea si cultivarea elementului Metal.

Din punct de vedere fizic, Qigong-ul de toamnă se concentrează pe organele specifice Metalului: plămânii și intestinul gros.

Plămânii sunt “comandanții” Qi-ului. Orice țesut din organism depinde de plămâni; de schimbul dintre oxigen și eliberăm dioxid de carbon. Qigong-ul de toamnă se concentrează pe consolidarea Qi-ului în plămâni prin metode de respirație, deschiderea pieptului și focalizarea pe meridianul Plamanului. Si pentru a ne pregati de iarna, vom fi atenti si la sistemul imunitar regland energia protectoare Wei-Qi.

Emoțional, Qigong-ul se va concentra pe transformarea tristeții sau a durerii în inspirație și prezență. Poemele chinezesti despre toamnă, sunt triste, uneori pana la lacrimi. Plânsul este o expresie a elementului Metal. A “da drumul”, a “te lasa” nu este întotdeauna ușor și necesită detasare si un fel de inchidere / terminare / (closure). O energie de Metal deficitara ne îndreaptă spre depresie, tristețe. Un Metal in exces ne face rigizi, judecători uneori chiar cruzi. Metalul echilibrat este pentru mine simbolul un razboinic echilibrat si impamantat, calm si cautand solutia cea mai pacifista, in ciuda sabiei ascutite si puternice, pregatita sa taie orice. Dar sabia este orientata in primul rand spre interior, spre propriul ego, pentru controlul propriei minti “de maimuta”

Dezechilibrul emoțional în Metal apare din rezistența la fluxul vieții, mai ales în momentele de tranziție sau pierdere. Blocajele se pot manifesta toamna si ca alergiile sau gripa sezonieră, etc. Una din solutii este si o constanta (re)amintire a iubirii de sine, a recunostintei pentru ce suntem si ce am invatat pana in acest
moment al vietii. Avem tot ce ne trebuie doar ca mintea mai tanjeste mereu dupa altceva. Si nu trebuie uitat si o recunostinta pentru toti cei care, voit sau nu, ne-au ajutat sa ajungem in punctul in care suntem, sa invatam, mai greu sau mai usor tot ce stim acum.

Pe plan spiritual, toamna ne ajuta in a ne scutura, la lasa sa curga tot ce nu ne mai este de un real folos (a ne elibera de energii vechi, stagnante). Daca suntem atenti la curgerea vietii, Toamna ne învață cum să „acceptam și să curgem cu fluxul”. Când ne împotrivim cu incapatinare unor situatii mai mult sau mai putin coplesitoare, rezultatul este o acumulare ce blocheaza si mai mult curgerea energiei Qi. Si avem blocaje externe ce apar din spații, relatii cu oameni, sex, alimente. Mai subtil putem bloca energiile prin credințe rigide, judecăți dar si experiențe (traume) și emoții captive. Asemenea frunzelor cazand din copaci, energia toamnei ajuta la a elibera ceea ce nu ne servește cu adevarat in viata, astfel încât sinele nostru autentic să se poată manifesta in toata candoarea si splendoarea sa!

Si ca sa inchei as spune doar sa nu uitam ca “Every day is a good day” parafrazand titlul unui excelent film, pe care il recomand cu caldura in caz ca nu l-ati vazut deja (da, un film cu aroma de toamna cumva)