Musashi este pe cat de celebru in occident, pe atat de putin cunoscut cu adevarat. A intrat in legenda prin impulsivitatea sa si un spirit combativ dus la extrem, in antiteza cu spiritul pacifist al Caii autentice martiale. Numeroase piese de teatru japonez din trecut, un narativ ambiguu la care se adauga necesitatea noii Japonii de a avea o identitate nationala si spirituala in perioada moderna – toate acestea fac ca tanarul, pe atunci, Eiji Yoshikawa, sa scrie, la cererea guvernului interbelic nationalist, o serie de episoade despre Musashi. Ele au fost publicate in serial in ziarul Asashi Shimbun intre anii 1935-1939. Desi sprijinit de un istoric si muzeograf specializat pe subiectul Musashi, Yoshikawa prefera sa romanteze mult , departe de adevarul istoric, o abordare in stil modern, occidental, atractiv.
Asa se face, ca in prezent cei mai multi au auzit de Musashi si il asociazia unui arhetip al samuraiului neinvins, in timp ce realitatea este diferita. Parerile sunt impartite si unii chiar il considera un psihopat pentru ca isi nimicea brutal adversarii in dueluri, fara respect pentru viata si pentru cei din jur. Duelurile in general erau formale si nu se incheiau neaparat cu uciderea adversarului cand acesta deja pierdea. Scopul lor era o testare a tehnicii si aptitudinilor si nu o problema personala cu celalalt. Atitudinea sa rebela, fara maniere intr-o societate atat de formala precum cea japoneza, nu i-a fost de mare ajutor pe parcursul vietii.
Am fost intrebat ce alti razboinici ar fi mai aproape de acest arhetip al samuraiului japonez. Cred ca as incepe in primul rand cu Tsukahara Bokuden (塚原 卜伝 1489 – 6 .03. 1571) – fondator al scolii din Kashima – considerat ca “sfant” al sabiei ( “kensei”) (mai ales prin prisma unui echilibru, al unei nonviolente si o intelepciune aparte)
“Arta mea e diferita de a voastra, ea consta nu in a ii invinge pe altii, ci in a nu fi invins ” spunea Bokuden, un citat preluat apoi si de alte scoli.
Bokuden a luptat in peste 30 de razboaie / confruntari armate (212 inamici doborati confirmati, din care 21 de adversari importanti ale caror capete au fost prezentate superiorilor sai ), a castigat toate cele 19 dueluri cu sabia reala si fiind ranit doar de 6 sageti !! Faima lui i-a adus angajarea lui de catre Takeda Shingen pentru a ii forma expertii militari. De aici si o parte mare a tehnicilor de sabie ale scolii Takeda. Koyogunkan – celebrul tratat de strategie al scolii Takeda, consemneaza multe din faptele lui de arme. Spre finalul vietii, Bokuden dezvolta si ceea ce numea “Mute katsu” – a invinge cu mainile goale in fata sabiei, asa ca putem gasi surse, cel putin la nivel de concept, pentru ceea ce numim acum Aikijutsu.
De aici poate si stampa aceasta in care Bokuden se apara de atacurile lui Musashi, relaxat, doar cu un capac de lemn. E o doar o reprezentare a lui Yoshitoshi a unei legende populare in acea perioada, pentru ca cei doi nu au avut placerea de a se intalni 🙂
– Musashi s-a nascut la 13 ani dupa moartea lui Bokuden.
Puteti experimenta practic #kenjutsu vechi atat de inspiratie Kashima cat si una din ramurile de #nitoryu al lui Musashi la dojo-ul nostru, sambata de la 10.00 la sala de Judo a lic. M Eliade, Splaiul Indep. 315-317