KOPPO JUTSU no UTA (cantecul / esenta Koppo Jutsu) :

KENKA SAPPO (abilitatea pumnului care da viata sau moarte)

” Un adevarat razboinic se roaga pentru pace ca sa nu trebuiasca sa ucida. Pentru ca daca adversarul ataca atunci trebuie sa ii iei viata. Aceasta este abilitatea de a nu lupta”

白龍翁 Hakuryūō (Venerabilul Dragon Alb - Hatsumi sensei)


Kenka Sappo inseamna ca toti suntem legati de legea universala a actiunii si reactiunii, a cauzalitatii si a efectului de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne folosim abilitatile martiale (reprezentate aici de termenul “pumn” – ca in scolile chinezesti “quan”). Kenka Sappo, ne spune Hastumi sensei, este esenta antrenamentelor de Koto Ryu Koppo Jutsu. Exista foarte multe Goroshi Kata (tehnici de a ucide) in aceasta scoala.

Hatsumi sensei spune legat de acest lucru : “ Aceste legi naturale trebuie sa isi faca loc in inimile noastre pentru a ne dezvolta corect pe drumul unui adevarat Budoka, infuzati de virtutile martiale (Butoku). Fara acest amestec de virtute martiala, nici macar cei 8 zei ai norocului (Hachi Fukushin) nu iti mai pot proteja viata astfel ca orice directie va deveni Kimon (Poarta Demonilor – directie negativa in Feng Shui). Pentru cei care insa, vor dezvolta amestecul potrivit de martial si virtute, Hachi Fukushin le vor indica in mod natural calea de a evita Kimon, ghidandu-ne chiar mintea subconstienta. In acest fel, a cunoaste Sakki (ki ucigas) si Sacchi (Ki care da viata) – devin metode de a ne lega subconstient de Kami de unde putem obtine cunoasterea despre a trai o viata corecta / armonios. Acesta este e Ju 十 din Juji Kiri 十字切 – puterea de a face o conexiune sau de a taia o conexiune in viata. “ (cu referire la Kuji kiri).

Cristian Laiber
Cristian Laiber