Mai exact Peru si lumea incasa unde pietrele au o simbolistica aparte. De fapt mai toate vechile civilizatii au rezervat pietrelor un respect anume, chiar si in Japonia, doar ca eu am descoperit asta cel mai bine in Peru. Si nu doar gratie unui ritual, un fel de #reiki cu pietrele #chumpi care m-a atins puternic si despre care voi mai vorbi. Hai sa incepem cu ceva muult mai mare cum ar fi “Piatra celor 12 unghiuri” – un artefact arheologic al civilizatiei Inca care inca îi derutează pe arheologii din întreaga lume. Cunoscută și ca “Piatra Hatunrumiyoc”, ea este una dintre cele mai sofisticate exemple ale ingeniozității incașe, cu cele 12 îmbinări ale sale care se potrivesc perfect în peretele din jur clădit de incași acum peste 700 de ani. Parte a Patrimoniului Național, piatra este tăiată din roca verde de diorit, are aproximativ 6 metri in profunzime și cântărește 6 tone!! Semnificația celor 12 unghiuri nu este bine cunoscută dar unii spun că ele reprezintă cele 24 de familii majore din Cusco: 12 în timpul dinastiei Hurin și 12 în timpul dinastiei Hanan.
Don Apazo, un paco local (shaman) și alții dau însă semnificații ezoterice mai profunde și mai aproape cred eu, de universul spiritual tradițiilor Inca. Piatra a fost inițial parte a unui mare palat incaș care la începutul secolului al XX-lea, devine palatul Arhiepiscopului din Cusco. Perfecționismul Inca este remarcabil: pietrele sunt dispuse cu atâta precizie încât utilizarea mortarului nu a fost necesară. Pietrele se potrivesc atât de perfect, încât nici măcar o bucată de hârtie nu s-ar strecura între ele. Structurile acestea erau atât de stabile încât, in caz de cutremur, ele „dansează” puțin absorbind undele de șoc și apoi totul se re-așează la loc! Nu pot să nu mă gândesc la principiile Taiji-ului sau ale posturilor din artele marțiale clasice văzând atăta stabilitate mobilă în aceste construcții monumentale. Este atăt de mult somatic în tot ce oamenii reușesc să proiecteze în exteriorul lor, mai ales când ego-ul nu intră în ecuație. Întregul zid este un spectacol arhitectonic iar Piatra aceasta, iese clar in evidență, fiind o atracție populară în Cusco și o mărturie de lungă durată a devotamentului incașilor față de arta lor dar și de relația lor cu mediul înconjurător.
Sunt multe de spus dar am sa continui în curând chiar cu un seminar despre pietrele #Chumpi și rolul lor în a “coase cu Lumină” direct în #niawi (centri energetici in tradișia Inca, similari chakrelor de la hinduși) așa cum teribil de frumos, se exprimă localnicii…