Si in orice chestie distractiva putem gasi si ceva interesant si profund. Umbra este un concept foarte interesant atat la vechii japonezi (kage ryu, shinkage ryu) dar si in psihologia moderna unde C.G. Jung introduce conceptul de “umbra” ce complementeaza pe acela de “persona”.

Este practic complementaritatea antica de tip Yin / Yang (Ura / Omote) transpusa intr-un limbaj mai adecvat societatii actuale. Daca Persona reglementează relaţia cu lumea exterioară, Umbra defineste acele trăsături ale personalităţii pe care constient sau nu, nu vrem sa le aratam lumii. De aceea este esenţiala acceptarea Umbrei, să înţelegem că lumina şi întunericul îşi au ambele locul în viaţa noastra, intr-un echilibru dinamic.

Si toate aceste se reflecta extraordinar in practica de sabie din scolile ce pornesc de la conceptul de Umbra si pe care le practicam la Raiden Dojo Bucuresti (Shinkage Ryu, Jikishinkage) dar aspectul este abordat si in tehnici specifice din alte scoli ce includ ideea de Kage in numele lor. Si acest lucru m-a facut sa imi doresc sa inteleg mai bine, numele etimologia scolilor, a numelor tehnicilor precum si vastitatea conceptelor culturale ce stau in spatele lor.

La antrenamentele noastre nu facem doar tehnici de auto aparare, ci invatam sa dam o pauza mintii noastre pentru a ne descoperi si mai ales accepta pe noi, asa cum suntem de fapt. E un curaj imens in asta, chiar daca poate aparent nu se vede si de aceea multe cai spirituale isi numesc discipolii “razboinici” chiar daca nu exista o relatie cu ceva “martial” in acel demers. Este insa vorba de lupta interioara care trebuie sa duca la Pace Interioara . “Heiho wa Heiho nari” – 兵法は平法なり – Calea Strategiei Militare trebuie sa duca la Pace / Calm, un frumos joc de cuvinte ce apartine fondatorului scolii Katori Shinto Ryu – Iizasa Chōisai Ienao​ (1387 – 1488), in Mokuroku heiho no shinsho.

Ne vedem deci la dojo pentru a pune asta in practica ?

PS. avem chiar si Kage no Kamae (posturi in care discutam de “umbra”) – subiectul este extrem de vast si de bine ilustrat de vechile scoli…

Cristian Laiber
Cristian Laiber