O excelenta intamplare din viata lui Kamiizumi Nobutsuna, fondator al Shinkage Ryu, poveste ce apare si ecranizata in Cei 7 Samurai ai lui Akira Kurosawa.

Se spune ca intr-o zi, Kamiizumi Nobutsuna trecea prin provincia japoneză Owari, alaturi de discipolii săi, cand au vazut sătenii îngrijorați, arătand speriati spre o casa de lemn din apropiere. Intrebati ce se întâmplă, li s-a explicat că un bandit ținea acolo un copil ostatic inca de dimineață. Toată lumea căuta ajutor dar nimeni nu stia ce sa faca, totul era haos și confuzie.

Nobutsuna a spus calm: “Nu vă faceți griji, voi salva copilul“. S-a apropiat apoi de un călugăr prezent acolo și l-a dus într-un loc mai departe de coliba. Acolo i-a cerut să-i împrumute haina și să il ajute sa isi radă capul. Toți cei prezenti au fost uimiți, chiar șocați să vadă că un samurai cere asa ceva avand in vedere ca parul in coafura tipica Chonmage, reprezenta statutul, puterea, clasa diferita si superioara celei a taranilor. Tăiatul părului era sinonim cu rușinea, înfrângerea sau renunțarea fortata la statut.

Imbrăcat in calugar si ras in cap, Kamiizumi a luat niste Onigiri (bile de orez umput cu ceva, echivalentul unor sandwich-uri acum) și a plecat spre casa de lemn

Banditul feroce si puternic, a strigat: “Dacă te apropii, voi omorî copilul“. Nobutsuna i-a răspuns insa calm si imuabil: „Trebuie sa ii fie foame copilului, am niște onigiri, un călugăr nu poate fi indiferent față de suferința cuiva, fata de nevoia de a mânca și de a respira..

Nobutsuna a rostogolit bila de orez pe podeaua de lemn iar criminalul a prins-o fara sa se gandeasca. Pe cea de-a doua insa, a aruncat-o prin aer si a aruncat inca una tot prin aer. Criminalul a trebuit să elibereze arma pentru a le prinde. Atunci, extrem de rapid, Nobutsuna a sărit la el și l-a neutralizat, a luat copilul și l-a încredintat părinților. Uimirea sătenilor era de nedescris!

Nobutsuna și-a scos roba returnand-o călugărului. Acesta insa l-a refuzat spunandu-i: “Sunteți un om care a câștigat iluminarea prin faptul că a fost un razboinic. Pastrati haina mea, este a dvs. acum“. Călugărul s-a exprimat in acest fel fata de măreția pe care a perceput-o în caracterul lui Kamiizumi Nobutsuna, expert în numeroase arte martiale, fondatorul Shinkage Ryuun om ce a salvat o viata nevinovata, renuntand la arme, statut, conventii si fara sa ia viata altuia. Banditul fusese doar neutralizat, nu omorat.

Povestea apare si în filmul Șapte Samurai a faimosului Akira Kurosawa.

De aici ar trebui sa ramanem cu faptul că stilul de viață, statutul, stereotipurile sunt doar iluzii, fiind mai importanta starea interioara, sufletul, caracterul nostru, orice din noi care ne poate face noua dar si altora o viata mai buna!

Shinkage Ryu este o scoala ce promoveaza KatsujinKen – sabia care “da viata” in opozitie cu cele mai multe abordari de pana atunci Setsuninto – sabia care doar ucide. Este o filozofie nonviolenta a artelor martiale pe care mai tarziu, clanul Yagyu a dus-o, sub oranduirea Tokogawa, la nivel de politica de stat – si una mult mai reusita decat tumultoasele perioade razboinice de pana atunci…