Pe 26 oct. in 1609, murea in urma unei partide de Go ce a exaltat spiritele, Daimyo-ul Matsudaira Tadayori – vasal al clanului Tokugawa. Aflat in calatoria de Sanin Kotai (resedinta temporara in capitala timp de 3 ani, o forma subtila de arest preventiv), este invitat la resedinta varului lui, Ieyasu Tokugawa, la o ceremonie a ceaiului urmata de o partida de Go. Mai erau prezenti seful politiei de atunci Kume Saheiji Hatamoto si Hattori Hanhachiro.

Spiritele s-au incins asupra unor mutari din Go (un fel de sah nipon) si provocarile s-au mutat in viata reala, sub forma unui duel. Matsudaira moare la doar 27 de ani si o luna mai tarziu, cei prezenti, Mizuno Tadatane – varul shogunului si seful politiei sunt condamnati la sinuciderea rituala / seppuku. Baiatul cel mare (9 ani) a fost degradat la rangul de hatamoto dar a continuat traditia familiei mai departe. Dupa ani isi recastiga statutul de Daimyo.

Morala: Nu toti samuraii erau capabili de un bun control de sine asa cum am putea crede conform legendelor si miturilor din media, totusi erau oameni si ei… (via Samurai History & Culture Japan)

Interesant de remarcat ca ramura Hoshina Matsudaira este legata de istoria si transmisia artei Aikijutsu in provincia Aizu (Daito Ryu), Matsudaira fiind una din cele 3 mari ramuri familiale ale clanului Tokugawa. Familia Machida provine se pare din ramura pre Edo Sakurai Matsudaira si toate acestea contribuie putin la legenda unei arte de lupta in interiorul palatului “oshikiuchi” care a stat la baza artei Aiki. Totusi teoria nu este deocamdata sustinuta temeinic…

Cristian Laiber
Cristian Laiber