În fiecare an, la mijlocul lunii decembrie, Japonia anunță ideograma anului care trece. Este o tradiție ce a apărut nu cu mult timp în urmă, în 1995 si de cateva ori am avut si eu ocazia de a vota in favoarea unor caractere! ?

Practic e vorba de un vot liber in care cetatenii sunt invitati sa transmita caracterul (ideograma) care, pentru ei, sugereaza cel mai bine anul ce tocmai trece. Ideograma aleasa in majoritate este incredintata unui maestru caligraf pentru a o opera de arta la scara mare. De obicei staretul templului Kyomizudera din Kyoto este cel care a caligrafiat aceste ideograme in ultimii ani.

Anul acesta el a scris 密 cu o pensula gigantica pe o hartie imensa de 1,5 m înălțime și 1,3 m lățime.

密 Mitsu – este ideograma castigatoare a anului acesta, obținând 28401 voturi (13,65%). Acest lucru ar putea fi practic prevăzut pentru ca a fost cumva indus subliminal (subiect atins si vineri la antrenamente) . Tot timpul anului Japonia, a îndemnat oamenii sa evite „cele trei Mitsu 密”:

密閉 (mippei – „spații închise”),

密集 (misshu: – „pandemie”) și

密接 (missetsu – „contacte apropiate”).

Iata cum ceea ce se repeta in jur, in media devine atat de puternic prezent in mintea tuturor. Depinde de noi ce acceptam sa primim din ceea ce afla in jurul nostru.

Ca alcatuire 密 Mitsu este un caracter compus care reuneste sub radicalul ” acoperis” inca 2 ideograme: 宓 (secret) + 山 (“munte”)

Semnificatia generala este de secret profund (practic e dublata aceasta semnificatie) ascuns in munti si sub acoperis si de asemenea mai are sens de “intim” ,”dens” , “apropiat”. In functie de context apar si mai multe sensuri.

Regasim caracterul mai ales in texte ezoterice budiste din China si apoi Japonia ( Mikkyo, Tendai, Shingon, Shugendo) şi desigur in principiile artelor martiale.

Multumesc de atentie si rabdarea de a parcurge micile mele incursiuni in lumea ideogramelor, poate un pic dincolo de zona pur lingvistica. Este chiar o intreaga lume ascunsa de aceste caractere, pentru cei ce isi doresc sa o descopere…

Sanatate multa tuturor si grija de voi, atentie la “secrete”, la faptul ca exista mereu 2 fete la orice ni se prezinta intr-un anumit fel (prapastios de exemplu) dar si la lucrurile personale, interioare. Cred ca practic, pe plan personal acest “secret” se refera si la o mai buna relatie cu interiorul nostru – minte, subconstient, lucruri care ne sunt “secrete”, greu accesibile, dar iata, usor de manipulat din exterior… De meditat eventual la astfel de subiecte…

PS. Tot la capitolul lucruri ascunse, azi soarele va fi un pic “ascuns” eclipsa de soare (日食 soare mancat , cum apare in japoneza) cu multe implicatii subtile, astrologice, fiecare poate cauta daca e interesat. Clar sunt multe implicatii la nivel subtil – energetic…

Cristian Laiber
Cristian Laiber