Deja al treilea seminar de Aikijutsu Takeda Ryu in Grecia, 2007 si vorbeam cu sensei Maroteaux despre inceputurile dificile ale jujutsu-ului traditional (clasic, fata de cel modern, simplist, derivat in esenta din Goshinjutsu no Kata de Judo, plus mici elemente de karate, etc).
Mi-a spus ceva interesant primit la randul sau de la unul din primii sai maestrii: “Numele disciplinei nu este important si nu a fost niciodata. Poti schimba numele artei cat nu pierzi esenta ei si atunci nu te vei simti vinovat fata de maestrii scolii” Si astfel a venit in anii 70-80 cu Aiki-Goshindo, un nume umbrela sub care erau regrupate elemente de scoli vechi sau cu maniera veche de transmisie precum Hakko Ryu si apoi Takeda Ryu.
Extrem de interesant si are sens dupa ani de zile cand in demersul meu academic de aceasta data descopar franturi ale scolii Takeda sub diverse denumiri, segmente integrate in alte scoli chiar pentru simplul fapt ca acest nobil clan Takeda era in declin… Numele sau nu mai era un brand de elita dar iata ca nimic poate nu e mai bun ca esecul pentru a invata ceva. Arta Aiki a ramas ca parte integranta a strategiilor “secrete” ale scolii Takeda, atat in zona Fukuoka (adoptati in clanul Kuroda) cat si in zona Aizu (unde de asemenea avem principiile raspandite in diverse scoli locale, revigorate de Takeda Sogaku ca si Daito Ryu).
Imagini din 2007, seminar Takeda Ryu in Grecia, unde am avut placerea si onoarea de a-l asista pe sensei R.Maroteaux alaturi de o alta cunostinta mai veche si draga – sensei Serge Charlopeau. Cu aceasta ocazie am primit si certificarea de 5 Dan Aikijutsu de catre Dai Nippon Butokukai Japonia, semnata de Altetea Sa printul Higashi Fushimi Jigo. Ca act oficial al Curtii Imperiale nipone, decernarea s-a facut in prezenta excelentei sale dl. Sato – ambasadorul de atunci al Japoniei in Grecia. (a fost si momentul in care am avut si cel mai lung par ever….).
Momente excelente de pregatire a aventurii nipone ce a urmat incepand cu 2008 – Demonstratia de ziua Imparatului in Kyoto la templui Butokuden, descoperirea lui Machida sensei ca alta linie de Takeda Ryu si multe multe altele, in peste 15 deplasari acolo, un total de peste un an de stat acolo… Si lucrurile merg inainte ! Toata recunostinta si multumirile mele profesorilor si colegilor de pe cale ! De asemenea multumiri elevilor si prietenilor care fac si acum mersul pe Cale posibil! Mereu descoperim ceva nou in drumul catre noi si asta e minunat !
Cristian Laiber / Raiden Dojo Bucuresti