KOPPO JUTSU no UTA (cantecul / esenta Koppo Jutsu) :

KENKA SAPPO (abilitatea pumnului care da viata sau moarte)

Un adevarat razboinic se roaga pentru pace ca sa nu trebuiasca sa ucida. Pentru ca daca adversarul ataca atunci trebuie sa ii iei viata. Aceasta este abilitatea de a nu lupta

白龍翁 Hakuryūō (Venerabilul Dragon Alb - Hatsumi sensei)


Kenka Sappo inseamna ca toti suntem legati de legea universala a actiunii si reactiunii, a cauzalitatii si a efectului de care trebuie sa trebuie sa tinem cont atunci cand ne folosim abilitatile martiale (reprezentate aici de termenul “pumn” – ca in scolile chinezesti “quan”). Kenka Sappo, ne spune Hastumi sensei, este esenta antrenamentelor de Koto Ryu Koppo Jutsu. Exista foarte multe Goroshi Kata (tehnici de a ucide) in aceasta scoala.

Hatsumi sensei spune legat de acest lucru : “Aceste legi naturale trebuie sa isi faca loc in inimile noastre pentru a ne dezvolta corect pe drumul unui adevarat Budoka, infuzati de virtutile martiale (Butoku). fara acest amestec de virtute martiala, nici macar cei 8 zei ai norocului (Hachi Fukushin) nu iti mai por proteja viata astfel ca orice directie va deveni Kimon ( poarta Demonilor – directie negativa in Feng Shui). Pentru cei care insa, vor dezvolta amestecul potrivit de martial si virtute, Hachi Fukushin le vor indica in mod natural calea de a evita Kimon, ghindu-ne chiar mintea subconstienta. In acest fel a cunoaste Sakki (ki ucigas) si Sacchi (Ki care da viata) – devin metode de a ne lega subconstient de Kami de unde putem obtine cunoasterea despre a trai o viata corecta / armonios. Acesta este e Ju 十 din Juji Kiri 十字切 – puterea de a face o conexiune sau de a taia o conexiune in viata“ (cu referire la Kuji kiri).

Cristian Laiber
Cristian Laiber