Intr-o pauza dupa masa de pranz, sensei Shimazu imi povesteste despre arme vechi ale samurailor dar si despre echipamente vechi de protectie pe care le foloseau. E vorba de precursoare ale armurii de Kendo, realizate din lemn in mare parte si desigur de alte arme din lemn. Sensei imi arata si un articol mai vechi pe care dansul l-a scris in Hiden Bujutsu – celebra revista de Koryu Bujutsu al carei redactor sef este de zeci de ani!

Studiind aceste arme” – imi spune sensei, “putem intelege mai multe despre cei care le-au folosit si mai ales modul in care o faceau ! Este esential sa intelegi asta pentru a te apropia de scoala de sabie a familiei Yagyu” ( fie ea Shinkage / sau Shingan Ryu). Zambeste si dispare ca sa apara dupa aceea, cu o cutie misterioasa. Deslusesc kanji-urile de la Bokuto…. si Shimazu sensei imi spune scurt ca este Bokken-ul lui Yagyu Sekishusai!!!

Yagyū Sekishūsai Taira-no-Munetoshi (柳生石舟斎平宗厳, 1529 – 25 mai 1606 ) – este legendarul fondator al celebrei scoli de sabie Yagyu Shinkage Ryu! Derivata din Kage si respectiv Shinkage Ryu

Din nou WOW ! Imi revin cu greu din uimire si sensei ma lasa chiar sa despachetez minunea ! Imi vine greu sa cred ca sabia de lemn a acelui maestru sau poate una din ele, se afla atat de aproape de mine. Este chiar un paradis aici la Shimazu sensei pentru ca dincolo de numeroasele sale cunostinte de arte martiale si tratamente traditionale, sensei este si posesorul unei impresionante cantitati de documente vechi, arme si alte obiecte care au apartinut unor luptatori celebrii – un autentic muzeu viu al nobilei traditii a razboinicilor Japoniei medievale.

Bokken-ul este mic, pe atunci, imi spune sensei, inca nu se foloseau arme lungi la antrenament. Bokken-urile care au mai supravietuit din acea perioada sunt toate mici, semn ca si oamenii aveau talie mai mica atunci dar si ca foloseau un sabaki special ca sa compenseze aceasta inaltime mai redusa. Sensei imi arata clar urmele de la alte bokken-uri dar ceea ce iese in evidenta sunt chiar urme de Habiki ( sabie de metal, dar fara tais) contra carora acest bokken a fost folosit. Zgarieturile acestea au un unghi aparte si apar doar in anumite zone pe bokken. Asta trebuie sa imi sugereze anumite tehnici specifice scolii Yagyu… 

Tsuba este tot din lemn masiv si da un balans aparte bokken-ului care imi pare usor de manipulat. Centrul de greutate pare sa fie mai catre tsuba ceea ce permite miscari lejere si rapide de sabie, poate in genul celor aplicate de sensei pe mine, cu doar o zi inainte ! Extrem de pragmatice si de eficiente. Nu stiu sigur semnificatia acelor urme, dar este incredibil cum Sekishusai nu ezita sa foloseasca aceasta bucata de lemn contra unor adversari cu sabie de otel. Distributia zgarieturilor pe bokken-ul lui Sekishusai nu este deloc simetrica….dileme noi in plus…

Shimazu sensei imi explica in cele din urma despre ce e vorba. Unele kata le-am studiat in Shinkage Ryu, altele insa mi le va explica mai tarziu in fata dojo-ului. pana atunci mai studiaza bokken-ul si vezi cum il simti ! – imi spune sensei. Asa cum mai spuneam, sensei are un mod aparte de a vorbi cu lamele dar si cu bokken-urile, de a le intelege povestea si …tehnica… Trebuie neaparat sa invat si eu asta ! Totul conteaza de la modul in care este atins si tinut in mana… Forta fizica il inchide si nu ne lasa nici pe noi sa ne exprimam corect. Incerc Ni no tachi si Ichi no Tachi lent incercand sa ii ascult traiectoria bokken-ului nu cea pe care vreau eu sa i-o imprim. 

Discutasem destul de mult pe aceasta tema cu sensei mai devreme dar sunt tehnici dificile si delicate… Dupa mai bine de jumatate de ora, ne pregatim pentru urmatorul pacient asa ca bokken-ul trebuie sa fie asezat la locul lui. Poate ca nu este neaparat acel Bokken, multi se indoiesc de existenta lui (poate si pentru ca nu il au ei ) dar clar este un bokken foarte vechi transmis de-a lungul a mai multe generatii de samurai si experti ale scolii Yagyu, cu o incarcatura puternica si care are multe de spus chiar la nivel fizic. O prezenta inedita in dojo, despre care Shimazu sensei imi spune ca i-a fost transmisa si ca efectiv, pentru el e dincolo de o valoare comerciala … Asta si conteaza, feeling-ul si trairea care ne inalta antrenamentul si …de ce nu , viata ! Multumesc Shimazu sensei pentru aceasta intalnire de exceptie cu un bokken fantastic, incarcat de istorie si traditii!

Cristian Laiber
Cristian Laiber