Reiau notele de la cursurile de medicina traditionala cu Shimazu sensei si unul din lucrurile extrem de interesante despre care a amintit (si pe care mi l-am luat ca tema) sunt lucrarile / teoriile medicului Todo Yoshimasa – 吉益東 洞 (1702-1773).

Todo Yoshimasa a fost un medic pe cat de bun, pe atat de pragmatic care, in ciuda unui vast studiu al clasicilor chinezi, nu clasifică medicatia Yin / Yang, nu foloseste gusturilor, a organelor viscerale, natura energiei Qi, nimic din toate acestea – iar Shimazu sensei vorbeste despre el cu apreciere sincera. Pare ca la un moment dat exista o ruptura intre cei ce teoretizeaza prea mult si cei ce aplica practic! ?

Si Yoshimasa si Shimazu sensei sunt mai ales practicieni! Shimazu sensei studiaza dar mai ales Aplica practic in clinica sa, de mai bine de 45 de ani. Sensei imi spune ca i se pare foarte corecta teoria lui Yoshimasa conform careia stagnarea apei, a lichidelor din corp genereaza tot felul de probleme. Dansul trateaza asta mai ales prin mobilizarea tesuturilor si a oaselor.

Yoshimasa a incercat pur și simplu să privească indeaproape simptomele unei boli și să trateze corespunzator cu aceasta simptomatologie. Practic se concentra pe capacitatea de a diagnostic cat mai profund si in timp a ajuns la concluzia ca o medicatie buna va ataca “toxina” majora care a produs dezechilibrul. De aici observatii extrem de fine legate de lichidele care ies din corp, transpiratie, uscaciunea pielii, zone ce retin apa, etc…Pornind de aici abia, merge mai tarziu si descopera legaturi cu diverse organe. Nu este foarte interesat de acupunctura desi foloseste elemente de acolo.

La un moment dat, el vine cu o teorie a unei “otravi unice” despre care nu e foarte clar daca e de natura fizica sa nu pentru ca o parte din lucrarile sale s-au pierdut. Fiul sau, medic de asemenea, explica despre aceasta “toxina” localizata fie in sange, fie in apa din tesuturile stagnante dar mentioneaza ca se poate prezenta si in forme mai subtile – nu doar fizic. Remediile medicale bazate pe plante, prescrise de el in tratatul Yakucho 藥 徵 sunt inspirate din tratatele chinezesti clasice dar au fost incluse aici doar daca au fost verificate efectiv in cazurile lui.

Yoshimasa spune „Când remediul corect ataca toxina, se produce un simptom de vindecare – numit Ming xuan 暝 眩. Oarecum contradictoriu, acest Ming xuan apare in texte chinezesti medicale timpurii precum Shang shu – Dacă un medicament nu [provoacă] Ming Xuan, boala nu trece”.

若 藥 不 瞑 眩, 厥 疾 弗 瘳.

Interesant de mentionat ca lucrarile lui Yoshimasa au fost preluate si studiate de multe generatii de medici in China, asa cum si japonezii au preluat medicina chinezeasca… Viata e un fel de ciclu… nu ? ?