KyoJitsu Tenkan ho 虚実 転 換 法 – pentru multi inseamna un fel de fenta sau manipulare. De fapt, Kyo si Jitsu definesc stari de “plin” si “gol” din medicina traditionala orientala, in meridiane, un fel de Yin si Yang aplicat la circulatia fluidelor si a lucrurilor mai subtile in corpul nostru…
Termenul apare si in diagnoza care se face inaintea tratamentelor Shiatsu asa cum imi spunea Kimura Sensei. Tenkan este cunoscut practicantilor de Aikido pe care, nu stiu de ce, il traduc de obicei ca ceva circular, in opozitie cu Irimi (intrarea directa, cu corpul).

Tenkan Ho inseamna metoda de schimbare, capacitatea de a schimba, de a lega, de a face sa comunice. In caz terapeutic, ne dorim echilibrarea extremelor, inversarea lor. Acel Ten 転 sugereaza aceasta rasucire, ciclicitate, dar nu in sens de rotatie fizica, circulara. Este miscarea naturala a unei pietre care se rostogoleste la vale… cum se mai explica in Shinkage Ryu acelasi kanji (ten / marobashi – 転 ). Un set nou de explicatii pe aceasta tema, care pun lucrurile in alta lumina, folosirea tendoanelor in Kenjutsu dar si in terapie, Kenbiki (“tras” de tendoane) cu Shimazu sensei – Soke al Yagyu Shingan Ryu Heiho dar si un reputat terapeut cu zeci de ani de experienta.

Iulia Radu
Iulia Radu