Inca o dimineata devreme in parcul ce inconjoara memorialul Chiang Kai Shiek din Taipei. Lucrez Yang Taiji alaturi de Jeff jumatate de ora dupa care se aduna si restul grupului precum si maestrul care ghideaza acest grup – Wen, care arata excelent la 82 de ani. Imi spune ca face Taiji Yang de peste 40 de ani si ca se simte excelent. Se vede asta in privirea sa plina de viata. La pauza remarca faptul ca as avea ceva experienta in Taiji in ciuda faptului ca nu am practicat niciodata aceasta forma de 64 pe care ei o exerseaza consecvent. Ii multumesc si imi exprim cu ajutorul lui Jeff lipsa de experienta in aceasta directie. Maestrul Wen imi spune zambind, ceea ce stiu demult… ca Taiji-ul nu sta in forme si ca a urmarit doar picioarele si Kua-ul meu (bazinul) iar acestea tradeaza experienta. Ei bine, mi-ar fi placut sa stau mai mult dar din pacate Wen Shifu nu lucreaza Tuishou, asa ca insotit de Jeff si de maestrul Lien, la 7.30 mergem catre o alta parte a parcului, unde un alt grup practica Tuishou ca si parte integrala a scolilor Yang si Wu.

Grupul este condus deocamdata de Edison Chu caruia ii sunt introdus de maestrul Lien cu multa bunavointa. Lucram acelasi Yang in 64 de forme si apoi un prim set din Wu. Daca forma Yang pare mai superficial lucrata, Wu Taiji este lucrat pe segmente, mai sistematic, pornind de la posturi / tarusi (Zhan Zhuang), metode clare de schimbare dintr-o postura in alta, pasi si respiratie specifica. Incalzirea de asemenea a fost un Qigong destul de solicitant. Prima sectiune din forma este lucrata in 3 ritmuri diferite, de la unul sacadat si cu mentineri de “tarus” in punctele esentiale…pana la forma fluida, general recunoscuta de toti ca fiind “taijiquan”. Din pacate nu se lucreaza deloc Tuishou si deja se pare ca toti au aflat ca maestrul Larry Chang, presedintele International Taijiquan Federation urmeaza sa ma primeasca imediat dupa curs, alaturi de Jeff ( ca traducator foarte amabil) si de maestrii Lien si Chu. Mi se reaminteste sa nu uit de cartea de vizita, se pare la fel de importanta ca si in Japonia. Inapoi la camera, dus rapid si plec spre sediul International Tai Chi Federation 世界太極拳聯盟. Moment important, abia astept sa vad cum va fi …

Pana acum oricum a fost excelent, abordarea Wu nu este atat o alta forma (ceea ce ar fi superficial) cat o alta metoda de a invata subtilitatile Taiji-ului. Constat cu bucurie ca in acest grup liderii aplica si ajustari tehnice celor pasionati pentru a promova pe aceasta cale.

Cristian Laiber
Cristian Laiber