Dupa cursul de dimineata ajung la sediul International Tai Chi Federation din Taipei, cu amabilitatea lui Jeff si a maestrului Lien care ne asteapta la gura de metrou.

Sediul federatiei este la etajul 12 al unei cladiri din centrul capitalei. Acolo suntem intampinati cu caldura de un adevarat comitet de primire, apropiati ai maestrului Larry Chang.

Larry Chang este un promotor al practicii Taichi si foarte renumit se pare pentru Tuishou. Desi nu sunt un mare fan al ideii de organizatie si federatie (probabil asa cum se reflecta in Europa mai ales) sunt foarte deschis la ceea ce va urma…

Ce cauti in Taiwan? Intreaba sec maestrul Larry Chang, dupa formalitatile de primire..

Dupa niste ani de scoli traditionale nipone dar si okinawaiene, m-am intersectat deseori scolile chinezesti considerate ca sursa sau referinta pentru multe din cele japoneze. Si pentru ca nu cred in noul Wushu chinezesc, post revolutionar si preponderent sportiv, am venit in Taiwan sa vad la sursa atat Taiji si Qigong, dar si alte traditii. De exemplu, datorez maestrului Jun Osano din Japonia introducerea in Golden Eagle Kung Fu, scoala dezvoltata in Xiluo, Taiwan. Si dincolo de faptul ca nu ma intereseaza traditia martiala ca sport, nu vreau doar forme, vreau sa inteleg ceea ce fac, de ce si cum sa fac sa umplu acea forma cu ceva…

Ei bine, eu sunt chiar din Xiluo, spune Larry si asa este, Golden Eagle Kungfu era foarte popular cu ceva timp in urma. Inteleg ca totusi tu si Jeff v-ati cunoscut in parc…ce cauti parc daca vrei arte martiale si taiji si lucruri serioase? Cei mai multi de acolo exerseaza forme. Trebuia sa vii direct la noi. Suntem o organizatie care incearca sa mediatizeze si sa puna oamenii in legatura unii cu altii.

Imi suna bine cele spuse de Larry Chang asa ca ii mai mentionez interesul meu initial pentru disciplinele okinawaiene (kenpo / karate), calatoria in Okinawa dar si interesul pentru latura medicala si profilactica a artelor interne.

Sigur avem ceva pentru tine, dar pana atunci sa incercam ceva practic. Maestrul le-a spus ceva celorlalti dupa care ei s-au pus pe telefoane iar noi am lucrat putin Tuishou si acel BaDuan Jin specific scolii Yang, clar ceva nou si inedit oarecum. Larry Chang este clar un practicant experimentat de Yang si Wu Taiji si experienta alaturi de el este una foarte interesanta.

Nu terminam bine exercitiile BaDuanJin si sunt anuntat ca maestrul Huang Qing Ni, expert in Taiji dar si in medicina traditionala va sosi in curand la sediul federatiei fiind si el dornic sa cunoasca un practicant sosit de asa departe.

Mi se explica faptul ca maestrul Huang este succesorul unei traditii Yang taiji ce foloseste un baston. Traditia este axata pe YangSheng (hranirea principiului vital) si a fost transmisa de Yang Yuping care a trait si predat metoda pana la onorabila varsta de 103 ani. Abia astept sa il intalnesc si pe maestrul Huang!