Asa cum povesteam, prin amabilitatea d-lui Larry Chang de la International Tai Chi Federation din Taiwan am ajuns sa il cunosc pe shifu Huang Qing Ni, doctor in medicina traditionala chinezeasca, specializat in chiropractica si in egala masura depozitarul unor tehnici mai putin cunoscute ale Taiji-ului Yang – Taji Bon – un tip de practica cu un baston, orientata catre automasaj si dezvoltarea dantien-ului.

Deci o practica interna asa cum ar trebui sa fie Taiji-ul si orice arta interna, dincolo de formele pe care multi le considera inceput si sfarsit. Shifu Huang a fost discipolul maestrului Yang Yuping care a transmis aceasta metoda de Yang Sheng ( “hranirea principiului vital”) din taiji si care a murit la venerabila varsta de 103 ani. Dansul a transmis un set de miscari gen automasaj de curatarea corpului de toxine, de intinderea muschilor, a tendoanelor in acord cu respiratia si urmarind principiile Taiji-ului Yang.

Maestrul Huang a fost de acord sa imi arate acest set de tehnici pentru a il preda si in Romania. Imi spune ca initial metoda a fost secreta dar ca acum este mai mare nevoie de un mod de viata sanatos. Mai mult decat atat, imi arata bastonul familiei Yang care avea incastrat in el niste magneti ce amplificau si mai mult efectele miscarilor. Sigur ca tehnicile se pot executa si cu un baston normal dar acesta e mai interesant.

Tehnicile de dezvoltarea Dantien-ului mi se par cele mai interesante si regasesc in ele multe din miscarile de Kenjutsu nipon unde insa accentul de multe ori e pe latura martiala. Shifu Huang de asemenea cunoaste japoneza asa ca aproape ca ne putem intelege fara interpret si imi cere sa ii arat legatura cu sabia japoneza. Sunt uimit de deschiderea sa catre acest subiect…. de fapt cred ca mai degraba era doar un cliseu daramat, legat de japonezi si chinezi. Oamenii valorosi sunt deschisi si apreciaza valoarea indiferent de sursa ei. Asa ca discutam despre Shibori si Te no Uchi – priza pe sabie asa cum apare in scolile nipone si shifu Huang recunoaste cu bucurie forme de dezvoltarea Dantien-ului. Relatia cu dansul este una deosebita si nu pot decat sa fiu recunoscator maestrului Larry Chang si celorlalti de la ITCF pentru ajutorul acordat. Shifu Huang imi da adresa clinicii sale si imi spune ca ma asteapta oricand cu placere si sper sa dau cat mai curand curs acestei invitatii. Dupa experienta Shiatsu in Japonia, acum experienta intr-o clinica de chiropraxie si medicina chineza suna mai multe decat foarte bine. In curand deci si tehnicile bastonului Yang Taiji si in Romania!

A fost ultima zi in Taipei, acum urmeaza o calatorie in sudul Taiwan-ului pentru a practica un Kungfu autentic, mai exact Ging Ying Chuan (Vulturul de Aur / Golden Eagle, inceput cu ani in urma alaturi de sensei Jun Osano ) si Bai He Quan ( cocorul alb, care clar a influentat karate-ul okinawaian.