Matsuo Kenpu (Hiroshi), s-a născut la 10 mai, Meiji 36 (1903) în Fukuoka-Ken. S-a mutat la Tokyo și a murit pe 17 iunie 1985, la 82 de ani în Yokohama.

Matsuo-sensei a devenit membru al Yushinkan Honbu (dojo-ul celebru al lui Nakayama Hakudo Sensei, unul din cele 4 dojo-uri majore in Tokyo) în 1932 (Showa 7). În 1953 (Showa 28) devine 9 dan în Iaijutsu sub indrumarea lui Hakudo-sensei.

Matsuo-sensei se ocupa de un han în zona Nishi, Yokohama. Se pare că a încercat să devină un practicant complet a ceea ce se numea Bugei ju happan (18 arte marțiale tradiționale ale unui Bushi) mai putin înotul, călăria și tirul cu arcul.

Și se pare că a depășit chiar limitele unui samurai convențional ajungând să învețe și Ninjutsu! Bunicul său era maestru de suliță (sojutsu) al clanului Kuroda din Kyûshu dar era mai mult decât atât. Astfel că Matsuo Kenpu a devenit, se pare, și ultimul Soke al Kuroda-ryu Ninjutsu! Interesant cum toți cei care erau maeștrii de Ninjutsu stăpâneau și școli convenționale și e normal pentru că doar așa poți face diferența între convențional și neconvențional.

Matsuo sensei a fost de asemenea un practicant avansat în multe școli (lucru comun în acea vreme pentru cei cu adevărat pasionați și dedicați). Era menkyokaiden (grad maxim) în Shinto Muso-ryu cu Shiraishi Tokugoro, Soke al Araki-ryu Gunyo Kogusoku, Muso Shinden-ryu iai, Yamanouchi-ryu shurikenjutsu și Yagyu-ryu tessenjutsu (o ramură a Yagyu-ryu cu Kubei Hirauchi Heibei).

Takada Gakudo a fost unul dintre principalii săi studenți, unele informații indică faptul că ar fi învatat Kuroda-ryu Ninjutsu și Kuroda-ryu Shurikenjutsu cu Soke Matsuo Kempu.

Matsuo Kempu a fost al 13-lea Soke, iar bunicul său Matsuo Sakuzaemon Yasunobu, a fost cel de-al 12-lea Soke.

Momente interesante din istoria unor scoli, poate dispărute …

Unele din imaginile din articol îl prezintă pe Kenpu sensei executând tehnici de sabie în timp ce era legat!

Iulia Radu
Iulia Radu